Американският президент Барак Обама планира да разшири обхвата на проверката на миналото на даден купувач, който иска да си закупи оръжие, съобщава Би Би Си. Решението на държавния глава е само част от предвидените мерки за контрол на разпространяването на оръжия в САЩ.

Новите разпоредби се очаква да бъдат оповестени от Обама по-късно днес, независимо от опозицията на Конгреса, където контрол имат републиканците.

Според новите решения на демократа Обама всички търговци на оръжия онлайн или такива, които продават стоката си по време на базари, ще трябва също да проверяват миналото на потенциалните си купувачи.

Държавният глава заяви, че новите мерки са в рамките на неговите правомощия и са в съответствие с Втората поправка, която дава на американците право да носят оръжие.

Предложението на Белия дом, представено вчера, включва задължението всички търговци на оръжие да бъдат лицензирани за такава дейност, като в същото време трябва да извършват проверки на миналото на своите потенциални купувачи преди сключване на сделка. ФБР също ще увеличи с 50% работната сила, която извършва проверки на миналото на хора, притежаващи оръжия. От своя страна министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешната сигурност ще започнат да проучват „оръжейни смарт технологии“, за да подобрят сигурността на оръжията.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса, републиканецът Пол Раян обвини държавния глава в това, че пренебрегва американците, които ценят правото си да носят оръжия.