Нови критерии и правила за прием в първи клас очакват родители и ученици тази година, информира Нова ТВ.

Очакваше се наесен да има един от най-големите випуски първокласници, тъй като през 2009 г. са се родили близо 81 000 деца. Седем години по-късно обаче в първи клас ще отидат едва 66 000. Така новият випуск ще е по-малък от миналогодишния. Обяснението е, че най-вероятно голяма част от тези деца са напуснали България.

Въпреки това и тази година се очертава сериозна битка за много училища.

Всяко учебно заведение само определя критериите. Заради големия наплив обаче някои са решили тази година да стеснят обхвата на местоживеенето.

Други пък ще махнат допълнителните точки за брат и сестра в същото училище. На места точки няма да носи и това, че родителят е завършил учебното заведение.

След около три месеца се очакват отново опашки още по тъмно с една цел – детето да бъде записано в мечтаното училище. Местоживеенето се очаква да остане един от най-сериозните критерии, но с още по-сурови правила. Там, където досега не е имало уседналост, ще бъде въведена. Родителите ще трябва да живеят в района на училището от поне шест месеца.

Има и риск част от децата да останат необхванати, ако нито едно училище не е посочило адреса му в района си за прием.

Затова директорите настояват това да се координира от общините.

Битката в 51-во училище в София ще е за 90 места, а желанията за него миналата година са били 340. Последните две години 119-то е рекордьор по прием на първокласници. Тази година и там обаче местата са по-малко.

Липсата на място заради задължителното целодневно обучение сериозно ограничава възможностите на училищата и там се орязват сериозно критериите. Всяко училище само решава кога да започне приема за първи клас. Масово обаче това става в началото на април.