Само след 5 години светът ще е доста по-различен от сега. През 2010 г.,iPad направи своят дебют, а Kickstarter въведе нов вид венчър капитализъм, който тотално промени светът на финансирането, пише TechCrunch.

Без съмнение, през предстоящите пет години ще се появят продукти и услуги, които тепърва ще се внедряват в нашето ежедневие. Но в кои свери технологиите напреднаха и кои иновации останаха на заден план? Ето няколко неща, които използваме в днешно време, но е много вероятно да се заличат напълно, или да са на прага на оцеляването:

1. Парите в брой, чековите книжки и кредитните карти

Днес Square позволява на всеки бизнес да оперира с дебитни и кредитни карти. Venmo пък ви дава възможност да разделите сметката си с приятел, след като сте вечеряли заедно с паричен превод чрез едно текстово съобщение.

В днешни дни, ако се опитате да напишете чек в Европа, определено ще ви помислят за луди.

Според технологичното издание, парите в брой, чековите книжки, кредитните карти и банкоматите ще са отживелица.

2. Флаш-паметта

До 2020 година 70% от населението ще използва смартфони, според доклад, изготвен от Ericsson’s mobility report. Мрежите за мобилни данни ще покриват 90% от населението. С облачните услуги Dropbox и Box, както и тези на Google, Apple и Мicrosoft, предлагащи почти неограничено съхранение срещу приемливи цени, няма да има особена нужда от устройства за съхранение на данни като популярните преди няколко години флаш-памет устройства.

3. По-лесни, същевременно сигурни начини за достъп или сбогом на пароли

Може би е малко по-трудно да си го представим, като имаме предвид, че паролите все още са широко използвани  в целия свят. Средностатистически потребител има 19 пароли, а половината хора признават, че използват лесни и доста несигурни пароли за достъп. Дори и да сте от другата половина на процентите, можете да сте сигурни, че дори сложната парола може да бъде разбита.

В близкото бъдеще пръстовите отпечатъци и разпространяването на гласови команди или пък лице за индентификация ще заменят паролата за достъп. Разбира се и новите начини на защита ще крият своите рискове.

4. Дистанционното управление

Определено можете да забравите за дистанционното управление. Изследователската компания Strategy Analytics сочи, че новите технологии в „Интернет на нещата“ в смарт домовете ще свържат допълнителни 17,6 млрд. устройства през следващите четири години.

5. Хартиени документи и споразумения

Документите за завършването на дадена сделка на хартиен носител, които трябва да се принтират, пратят по факс и сканират скоро ще бъдат изцяло в дигиталното пространство. В бъдеще, все по-често ще разчитаме на т. нар. „облачни споразумения“, които ще извършват функциите по приключването на дадена сделка.

Всички тези документи ще бъдат свързани активно към самоличностите на участващите страни. Този вид технологии ще може и активно да се свързва с участниците в сделката в подходящия момент.