59 журналисти са били уволнени или принудени да подадат оставка в началото на миналогодишните протести в парка Гези, докато 40 други все още са зад решетките, съобщи Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) по време на представянето на ново мащабно проучване.

"Властите продължават да тормозят и цензурират критичните гласове, принуждавайки близо 60 репортери да подадат оставка заради отразяването на антиправителствените протести в парк Гези през юни. Турция продължава да бъде страната с най-много журналисти в затвора, като за втора поредна година е водеща пред Китай и Иран",се казва в доклада, цитиран от в."Хюриет".

"Затварянето на журналисти, приравняването на критиката с тероризма и действията на правителството срещу пресата, които окуражават прокурорите да преследват критиците, помрачават свободата на турската преса и осуетяват стремежите на странада да бъде разглеждана като регионален лидер и демократичен модел", се казва в доклада.

КЗЖ подчерта, че дългоочакваните мерки за демократизиране на страната, обявени в края на септември миналата година, "не са довели до смислени промени на законите срещу пресата".Най-малко 22 журналисти са били уволнени, а 37 са били принудени да напуснат заради отразяваето на протестите срещу правителството в парка Гези през юни, показват данни на Турския съюз на журналистите, цитирани от КЗЖ. Той разкритикува остра политиката на управляващата Партия на справедливостта и развитието към медиите в 11-годишното й управление.

"Персоналните действия, свързани с протестите в Гези, бяха кулминацията на години репресивна политика от страна на правителството на Реджеп Тайип Ердоган", посочват авторите на доклада. Те отбелязват и клеветническата кампания срещу социалните медии, подета от кмета на Анкара Мелих Гьокчек срещу уважавания репортер от турската служба на Би Би Си Селин Гирит.