Депутатите се захващат с електронното гласуване след ваканцията на парламента. До 25 януари те трябва да се произнесат за или против въвеждането му у нас. Крайното решение бе дадено на народните представители след референдума през октомври, който не можа да събере повече от 20 на сто активност.

В допитването, поискано от президента Росен Плевнелиев, над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите отговориха с  "да" за е-вота.

Въпреки това е възможно депутатите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина, пише "Труд".

Решението за електронното гласуване вероятно ще е първата поправка в Изборния кодекс. След нея обаче ще бъдат изчистени и текстове, които различните партии посочват като "недобри".

Една от очакваните промени е нов начин за отчитане на бюлетините. Поправката ще е отговор на следизборния хаос в зала "Арена Армеец", където се помещаваше столичната ОИК. Очаква се да бъде увеличен и прагът на преференцията за избор на общински съветници, който в момента е 7%.

Зимната депутатска ваканция започна на 18 декември и ще свърши на 13 януари 2016 г.