Желанието за отказване от тютюнопушенето се проявява най-силно при покачване на цените на цигарите. Тогава пушачите са най-мотивирани, споделя опита си д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим. Според нея голям процент от хората, които пушат, искат да спрат, но като че ли чакат да се случи нещо, което да ги "побутне" да вземат това решение.

Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията друг значим фактор за прекратяване на тази вредна зависимост е наличието на здравословен проблем у пушача или някой от близките му в семейството. "И това може би е добър знак, защото показва, че се осъзнава връзката между пушенето и здравословните проблеми - казва д-р Гешанова. - Но има много хора, които си мислят, че пушенето не вреди както на тях, така и на децата им. Страшно е във време, когато говорим за технически напредък, развита култура, интелект, да има все още хора, които да си мислят, че цигарите са безвредни.

Убедена съм, че държавата и лекарите са длъжник на хората - те трябва да вършат много по-мащабна просветна дейност, за да не остане човек, който да не познава вредите от пушенето. Това е личен избор, но една майка трябва да е наясно, че ако пуши, детето й може да кашля, да страда от конюнктивит или бронхиална астма. От друга страна, пушачите се възмущават, когато някой заговори за вредата от цигарите.

Не мога да открия този "много позитивен" начин, по който да се говори за вредата от цигарите, но съм убедена, че информацията за нея трябва постоянно да се обсъжда и разпространява. Особено като се има предвид, че според авторитетни изследвания българките са на 2-о място в света по пушене", категорична е лекарката.

У нас са популярни митовете, че ако рязко се спрат цигарите ще се стресира организмът и това може да отключи психични проблеми, да създаде дискомфорт. Подобна идея беше разпространена и сред бременните - че отказът ще стресира бебето. Това са заблуди. Хората са различни и няма метод за отказване, който да е подходящ за всички, подчертава д-р Гешанова.

Данните сочат, че най-бързо, най-трайно, най-категорично са се отказали от цигарите тези хора, които са го направили изведнъж. И това е било окончателно спиране на тютюнопушенето, без да се е получил някакъв срив. Не е доказано, че рязкото спиране вреди. Напротив - по- скоро протакането отслабва мотивацията при отказа трябва да се вложи някаква силна енергия и това важи дори за пристрастените към цигарите. Всичко е в главата на човека. Някой е пушил 30 г. по 4 кутии на ден и пак може да се откаже изведнъж. Най-лесно се справят хората, които получават силна подкрепа от близките си, семейството, приятелите. "На нашите курсове са идвали хора, водени от децата си. Това не може да не мотивира и амбицира. За съжаление, у нас тези, които са се отказали трайно, не са окуражавани и приветствани от обществото. На Запад отношението ги стимулира."

Петдневната програма за отказване от цигарите, която се прилага и у нас, е създадена през 60-те години на миналия век в САЩ, когато е имало бум на тютюнопушенето. Американците осъзнават, че никотинът вреди и води до ракови заболявания. Това е причината да станат популярни много различни програми и методи за отказване от цигарите с цел да се помогне на пушачите. Програмата може да се приложи в 5 последователни дни (вечери) или в рамките на две седмици например.

Основната идея е груповото общуване на хора, които имат еднакъв проблем, с който искат да се справят. Те споделят своите болки, трудности, успехи, опит и взаимно се подкрепят. Социалната подкрепа е изключително важна и се създава точно в този кръг. В група обикновено се събират по 6-има до 10 души и това е оптималният вариант, при който се създават полезни контакти, разказва д-р Гешанова.

Тя споделя, че най-успешната група е била от жена и 5 мъже. Още от първия ден и шестимата се отказали. Жената признала, че не смята "да се дава" на мъжете, а на тях им било неловко да се окажат по-слаби от нея и така конкуренцията помогнала на всички.

Срещите на курсистите продължават по около час и половина. Само първата е по-дълга, защото тогава хората разказват за себе си и се запознават помежду си. На тях присъства и лекар, който води срещата и съдейства да се подпомогне процесът на отказване и в чисто физически план. Човек все пак преживява някакъв стрес и е добре да си отдели малко повече време в този момент, когато е решил да скъса със зависимостта си, да не се натоварва допълнително.

Програмата е предназначена за мотивирани хора, които наистина искат да спрат да пушат. У нас тя е въведена през 1996 г. Досега е била абсолютно безплатна за разлика от другите страни. Създателите й са преценили, че е добре всеки да дава сума, равна на цената на цигарите за пет дни.

"Добре е да има някакъв стимул да се посещават заниманията - убедена е д-р Гешанова. - Всеки сам си определя каква сума да плати, която със сигурност няма да го ощети или да наруши бюджета му. Затова от тази година и ние сме решили всеки да плаща по собствена преценка. Естествено, не става дума за бизнес, а за терапевтичен подход."
За тези пет дни на курсистите се препоръчва плодово-зеленчукова диета с изобилие от сурова храна.

Известно е, че никотинът унищожава голяма част от витамините в храната на пушачите. Целта е с тази диета да се ограничат пикантните кисело-люти, мазни, пържени храни, алкохол, които предразполагат към пушене. А когато човек е малко по-гладен, се създава и второ доминантно поле в мозъка, което се противопоставя на първото (необходимостта от пушене) и така проблемите малко се уравновесяват.

"Ние съветваме нашите приятели да се откажат от навици, които по някакъв начин са свързани с пушенето. Например се смята, че сутрешното кафе върви с цигара. Ето защо през петдневния период на курсистите се препоръчва да ограничат кафето. Или пък след нахранване веднага да стават от масата, за да не се изкушават да запалят традиционния "десерт". Както и да избягват любимото си място или стол за пушене. При спиране на цигарите е добре да се пие много вода.

Никотинът се чисти за около 3 денонощия, кръвното налягане се повлиява още първите дни, учестената сърдечна дейност се овладява за месец и изчезва. Рискът от инсулти, инфаркти, рак намалява след 5-10 г. Колкото по-късно започне човек да пуши - толкова по-къс е този период и колкото по-рано изпуши първата цигара, толкова по-дълъг става той.

За зависимост говорим, когато някой не може без цигари. Ако първото нещо, което прави сутрин след ставане, е да запали, това е зависимост. Опитва се, решава да спре пушенето, но в следващ момент отива и си купува цигари.

Зависимостта от никотина и степените й може да се установи с тест на Фагерстрьом. Полезно ще е да се включи и в профилактичните прегледи, смята лекарката. Илюзия е, че една цигара дневно не вреди, предупреждава тя.

Не бива да се заблуждаваме, че електронната цигара е начин за отказване, тя поддържа зависимостта от никотина, съветва д-р Гешанова. Просто дава възможност да се пуши в среда, където това е забранено.

Никотинът засилва метаболизма, а при спиране на цигарите той се забавя и много хора се стряскат, че ще напълнеят. Но какъв е проблемът да се намали малко храната и да се увеличи движението?! Според д-р Гешанова най-естественият и "безболезнен" начин е човек с малко помощ сам да се откаже от цигарите.