До лятото няма да има промяна на електроенергията. Българските потребители не трябва да се притесняват от процеса на либерализиране на електроенергийния пазар. Това заяви пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова.„Всеки един от нас ще бъде засегнат по няколко начина. Първо ние като потребители ще можем да избираме доставчик на електроенергия, които доставчици ще имат ангажимента да се конкурират помежду си. Задължително условие за либерализацията на електроенергийния пазар е работеща енергийна борса”, заяви Петкова.

Помолена да коментира газовия проблем, който изникна навръх Нова година и имаше опасност хиляди хора да останат на студено, министър Петкова заяви, че българската държава се е намесила и изпълнила своята функция да не остави близо 200 000 български граждани без топло. „Това, което направи държавата, бе една изключително отговорна стъпка от нейна страна. Тези 200 000 български граждани как щяха да посрещнат Нова година?”, попита Петкова.

Тя посочи, че не е работа на министъра на енергетиката или държавата да се намесва в работата на една частна компания с друга компания. „Не възприемам господин Сашо Дончев като жертва. Той просто е един от доставчиците на газ. Има частна компания, която има ангажименти и тя трябва да ги спазва”, заяви енергийният министър.