Шефът на Федералната служба за контрол на търговията с наркотици Виктор Иванов обяви, че в Русия за забранените вещества годишно се харчат повече, отколкото е бюджетът на Министерството на отбраната или на здравеопазването, съобщава LifeNews.„Руските наркомани употребяват средно между две и осем дози, тоест около два милиарда рубли отиват само за наркотици. Годишно това прави около 150 трилиона рубли. Тези пари са повече, отколкото са бюджетите на Министерството на отбраната или на здравеопазването”, обяснява Иванов.

Той също така отбелязва, че най-голямата заплаха е производството на хероин в Афганистан. А това влияе не само на държавата краен потребител, а и на транзитната зона.

„Основният проблем на Русия е огромното производство на хероин в Афганистан, което буквално залива целия свят, а доставката му в Русия възлиза на 18 милиарда долара. Става дума само за количествата, които минават през държавите от Средна Азия, като дестабилизират социалната ситуация там, създавайки бандитски формирования и сеейки смърт сред младото население”, заяви Иванов.