Четири автобуса чакат на ГКПП Калотина да преминат на българска територия, а два ТИР-а са закъсали по българските пътища вследствие на метеорологичната обстановка. Това съобщиха вътрешният министър Румяна Бъчварова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, като уточниха, че засега няма сигнали за бедстващи или аварирали автомобили в страната.Двете ленти за движение по пътя Перник - София, край Владая, които обещаха от агенция „Пътна инфраструктура" обаче не са осигурени. Причината била в силния вятър, който обръщал обозначителните знаци, с които трябвало да се регулира движението, добави Лиляна Павлова. 240 са патрулите на МВР, разположени по родните пътища, а над 1500 са снегорините.

"В момента по републиканската мрежа имаме 1000 ефективно работещи снегорина. 500 пък извършват само необходимите обходи, тъй като в западната част на страната вали, а в източната тепърва започва. Най-критичните пътища са входовете на София откъм "Тракия" и "Хемус"; Ботевград и подходите към България от граничните пунктове. Имаме 2 закъсали ТИР-а, но извън това няма лекотоварни превозни средства в критична ситуация", обясни Павлова.

Изключително натоварен е пътят от Гърция и Банско към столицата. Засилен е и трафикът от Сърбия към София, а от Димитровград в Сърбия до българската граница се е образувала колона от автомобили.

Заради два авалирали ТИР-а се е образувало задръстване по главен път Е-79 край Ботевград, съобщава Дарик. Пътуващи пък се оплакаха, че магистралите не са почистени масово.

Проходът Троян-Кърнаре е затворен за движение поради снегонавявания. Това съобщи за "Фокус" Габриела Стоянова, говорител на Областната дирекция на МВР - Ловеч. От 16.00 часа проходът е затворен за движение за всички видове превозни средства.