2015 година беше белязана от значителни научни открития, редица от които в сферата на космическите науки. През изминалите 12 месеца човечеството успя не само да открие нова информация за съседните на Земята планети в Слънчевата система, но и да надникне в миналото на собствения си род.Ето кои са научните открития, разтърсили човечеството:

Светът откри, че течаща вода може да се намери не само на нашата планета, но и на съседа ни Марс, където има не просто вода, а течаща вода. 

През септември екип от учени откриха останките на нов човекоподобен вид в гробница, разположена дълбоко в пещерна система в Южна Африка, нарече го „наледи“ (naledi) и го класифицира в биологичния вид Homo, към който принадлежи и съвременният човек. 

Нови детайлни снимки на Плутон разкриха планетата така, както не сме си я представяли, след като сондата "Ню хърайзънс" завърши пътешествието си до планетата, което й отне повече от 9 години., и откри че над нея небето е синьо, а замръзналите площи – червени.

Микробиолозите усъвършенстваха допълнително системата за пренареждане на гени CRISPR, с което пренареждането на човешки гени става още по-бързо с безпрецедентна прецизност и ефективност. 

Наденицата, шунката и до други преработени меса водят до рак най-вече на дебелото черво, обявиха от Световната здравна организация (СЗО). Към месата убийци спадат хотдозите, говеждо месо на клечка, сухо месо, консервирано месо или месни сосове. 

Една от луните на Сатурн е опасана от световен океан. Това е Енцелад, чиято повърхност е изцяло покрита с океан, който отделя твърдото му ядро от леда и меките скали на повърхността. 

Първи кутрета, заченати ин витро, растат в САЩ след десетилетия на провалени опити. 

Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) пусна отново Големия адронен колайдер, две години след неговото спиране.

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2015 г. отиде при Уилям С. Кемпбъл и Сатоши Омура за техните открития, свързани с нова терапия срещу инфекции, причинени от кръгли червеи. Другият носител е Йоуйоу Ту за откритията й за нова методи за повлияване на малария. 

Нобеловата награда за физика отиде при японеца Такааки Каджита и канадеца Артър Макдоналд за тяхното откритие на вибрациите на елементарната частица неутриното, които показват, че то има маса, съобщиха от шведската Кралска академия на науките. 

Нобеловата награда за химия тази година също получиха трима учени – шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрих и Азиз Санкар от американо-турски произход, за тяхното общо изследване върху механизмите за възстановяване на ДНК.