Телефонните измамници отново измислиха нови схеми и удари. Служители на столични банки сигнализираха неофициално, че в някои клонове преди празниците масово възрастни хора са изтеглили огромни суми, съобщи БиТиВи.

Само за 2-3 дни десетки възрастни хора в София са изтеглили всичките си спестявания в порядъка между пет, шест хиляди лева. Оказва се, че между банките и полицията има устна уговорка в такива случаи да се подават сигнали и да се проверява дали това не са жертви на телефонни измами.

Уговорката между банките и полицията не е разписана никъде. И на практика се разчита само на това банковите служители да бъдат подозрителни и да разпознаят сами жертвите на телефонна измама.

„Активно разчитаме на банковите институции, на тяхното съдействие. Когато забележат възрастните хора в стресово състояние да теглят големи суми, да сигнализират, да преценим дали става въпрос за телефонна измама”, обясни Ивайло Величков от СДВР.

Новост е, че при провал ало-мошениците пробват отново жертвата си. Сценарият - локализирана е банда телефонни измамници и са нужни пари за разбиването й.

„Преди това жертвата е имало заблуждаващо обаждане, не се е вързала. След малко - ново обаждане, при което на слушалката се представя служител на МВР, че е запознат, че са им се обадили измамници и за да ги задържат, трябва да се съдейства. На втория път успяват да ги измамят”, поясни Величков.