Нов документ за сигурността на Русия определя САЩ като една от заплахите за националната сигурност на страната. Това се случва за първи път, което пък е ясен знак за това как отношенията със Запада са се влошили през последните години, твърди Asia Times.
Документът - "За стратегията за национална сигурност на Руската федерация" бе подписан от президента Владимир Путин в навечерието на Нова година. Той заменя версията от 2009 година, одобрена от тогавашния държавен глава Дмитрий Медведев, в която не се споменаваше нито САЩ, нито НАТО.
"Укрепването на Русия се случва на фона на нови заплахи за националната сигурност, която има сложен и взаимосвързан характер", се казва в документа.
Според документа Русия е успял да укрепи ролята си в разрешаването на глобални и международни конфликти. Укрепването на тази роля пък е предизвикало реакция в Запада.
"Провеждането на независима политика – международна и вътрешна, предизвика ответната реакция на САЩ и техните съюзници, които се борят да продължат своето господство в глобалните въпроси. Това на свой ред може да доведе до политически, икономически, военен и информационен натиск върху Русия", се посочва още в документа.