Договарянето на заплатата или преговорите за повишаване на вече установеното трудово възнаграждение са едни от най-неприятните разговори, свързани с професионалния живот. В същото време обаче те са необходими и могат да донесат или пък да ощетят човек с много пари. От Business Insider посочват няколко трика, които биха ви помогнали да постигнете желания резултат. Вижте кои са те по-долу:

1. Посочете диапазон, а не точна сума

Посочете диапазона на повишението, който тръгва от търсената от вас сума и се простира малко над нея. Така ще изглеждате по-аргументирани, докато стоите срещу шефа си, а и той ще се ориентира какво може да ви предложи от своя страна.

2. Споделете нещо лично

Елементарни теми като тези за родния град, за хобитата или за семейството пораждат у събеседниците доверие и по-голяма готовност да помогнат един на друг. Без да прекалявате в тази посока, покажете на ръководителя си своята човешка страна, а не само професионалната.

3. Възприемайте преговорите като състезание

Обикновено тези разговори протичат малко като състезание – вие настоявате за нещо, което от другата страна не искат да ви дадат. Ключът към спечелването му е да говорите открито и да посочите какви до перспективи и ползи ще доведе дадена промяна, в случая повишаване на заплатата ви.

4. Да не забравяме за женския чар

Дамите имат един скрит коз и това е т.нар. женски чар. Той трябва да бъде баланс между приятелско отношение примесено с малка доза флирт. Това би помогнало за предразполагане на събеседника, но ако се прекали, ще бъдете възприети, като човек, на когото не може да се има доверие.

5. Заложете на зрителния контакт

Не става въпрос, че събеседникът ще се опита да ви измами. Възможно е обаче той да иска да прикрие отношението си спрямо вашето предложение и желание. Един от най-лесните начини да предотвратите това е да поддържате постоянен зрителен контакт. Доказано е, че в такава ситуация за хората е по-трудно да премълчават истината.

6. Споделете всичките си притеснения

Когато получават оферта от отсрещната страна, много хора се стараят да изглеждат щастливи и прикриват своето разочарование, ако не са доволни. Избягвайте това и по-добре разкрийте всички свои притеснения.

7. Оставете човекът отсреща да говори за себе си

Добре е да започнете подобен разговор не директно по темата. Отделете малко време за размяна на неангажиращи изречения, за да свалите напрежението. Още по-хубаво ще е да оставите събеседника си да говори за себе си. Това ще породи у него приятно усещане, подобно на удовлетворението от вкусната храна, например.

8. Бъбренето е по-подходящо за... мъжете

Колкото и странно да изглежда, изследванията показват, че по-често увеличение на заплатата получават мъжете, които разговарят повече. Логиката е следната – стереотипът е, че традиционно мъжът е агресивен и готовността за неангажиращо бъбрене го прави да изглежда по-приятелски настроен.

9. Заемете подходяща поза

За да изглеждате по-самоуверени и спокойни, заемете поза с леко разтворени крака и ръце на бедрата. Подсъзнателно това може да ви подейства така че да се чувствате по-сигурни в себе си и в желанията си.

10. Бъдете малко непредсказуеми

По принцип повечето хора смятат, че не трябва да дават воля на емоциите си по време на преговори. Това обаче не е точно така. Понякога можете да си позволите да вкарате малко повече страст, докато говорите и да бъдете по-непредсказуеми. По този начин събеседникът ще почувства, че може да изгуби контрола над ситуацията.