Причините за пожара в петзвезния Address Downtown Hotel в Дубай остават неизвестни, съобщи  пред журналисти говорителят на правителството Мона ал Мурим, цитиран от РИА Новости.
„Специалистите продължават да установяват какво е предизвикало пожара“, каза тя.
Говорителят на службата за гражданска отбрана Ахмед ас Саиг отбелязва, че над сградата все още се издига дим, макар пламъците да са изцяло загасени. Потушаването на огъня е отнело три часа.
Българската музикантка Сандра Стефанова, която е свирила в съседен хотел на опожарения, обаче обяви пред bTV, че по неофициални данни пожарът е тръгнал от запалена покривка на маса. „Разбрах, че всичко е пламнало изведнъж”, разказва жената. Приятелката на Сандра Клара е била на мястото на пожара и е загубила в пламъците виолончелото си.
Няма пострадали сред българите, които избраха Дубай, за да празнуват Нова година. Както "24 часа онлайн" вече съобщи, Дарина Павлова е сред оцелелите при големия пожар, обхванал луксозния хотел „Адрес Даунтаун". Тя написа следното във фейсбук: „Беше лудо и страшно! Благодаря на Господ, че всички успяхме да избягаме и да се отдалечим на далечно и безопасно разстояние. Щом огънят от последната нощ на 2015 не успя да ме изпепели, значи нищо няма да може!"
Българите в Обединените арабски емирства са между 6000 и 7000 души, като голяма част от тях са в Дубай - 4000-5000 души. По данни от Асоциацията на туроператорите 300 българия са пътували до Дубай за Нова година.
Мениджъри на високи постове в международни компании и представители на шоубизнеса са най-честите гости на арабската столица по празниците.