580 души са проверени за последното денонощие в цялата страна при мащабната полицейска операция за противодействие на криминалната и битовата престъпност в малките и отдалечени населени места, съобщиха от пресцентъра на МВР. От тях в РУП са отведени седмина, а петима са задържани. Проверени са 288 превозни средства и 126 обекта, полицейските служители са реагирали на 12 сигнала. Оказани са 12 съдействия на държавни органи и 38 съдействия на граждани.

По-характерните случаи:

На 12 февруари съвместен наряд от служители на СПС и полицейски участък-Брусарци, задържали в с. Крива Бара 32-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване. Пред дома си той посрещнал служителите с брадва, заедно с още десетина души, които отправили закани за саморазправа. Със съдействието на допълнителни сили, издирваният е открит на съседен адрес, той е отведен в РУП-Лом, където е задържан за срок до 24 часа.

В силистренското с. Попина е предотвратен опит за палеж. Към 23 часа снощи, съвместен екип от служители на СПС и Полицейски участък - Ситово, изпълнявал патрулно-постова дейност на територията на селата Попина, Гарван и Поляна се отправили към адрес в с. Попина във връзка със сигнал за опит за палеж на частен дом. На място, на покрива на дома на 62-годишна жена и сина й, екипът открил подхвърлена бутилка с течност, запушена с горяща тъкан. Изяснено е, че обитателите били заплашвани наскоро от съсед, криминално проявен за кражби. Той е отведен в РУП-Силистра и задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

Установен е нерегламентиран пункт за демонтиране на моторни превозни средства. Към 12.10 часа автопатрул от двама служители СПС и полицай от РУП-Сливен проверили пункт в сливенското Крушаре. Изяснено е, че обектът извършва дейността нерегламентирано, а петима души разфасоват лек автомобил без регистрационни номера. На место е пристигнала група от Криминална полиция на ОДМВР- Сливен, която е транспортирала частите от автомобилите в района на ОДМВР- Сливен. Работата по случая продължава.

Установен е водач на автомобил с 2,15 промила алкохол. Той е спрян за проверка към 0:10 часа днес от съвместен автопатрул от СПС и полицай от РУП-Нова Загора. Шофьорът на спряното „Пежо" не носел документи нито за самоличност, нито на автомобила. Задържан е за срок до 24 часа, съставен му е акт по ЗДвП.

Установен е 24-годишен от с. Търнак, търсен във връзка с извършена кражба на 9 февруари. Отведен е РУП - Бяла Слатина и e задържан.

Служителите от съвместен автопатрул на СПС и РУП-Долни Дъбник са предотвратили опит за изнасилване. Задържан е 24-годишен, криминално проявен мъж, който оказал съпротива на екипа. Уведомен е дежурен прокурор. Работа по случая продължава.

Данни от ОДМВР във връзка с противодействието на престъпленията против собствеността:

образувани досъдебни производства - 37; бързи производства - 25; незабавни производства - 3. Задържани по ЗМВР - 71 д. 1 от тях - за 72 часа; установени са 4-ма, обявени за издирване, като за 1 от тях има издадена Европейска заповед за задържане.