Негово Светейшество ще отслужи Литургия за утрешния Васильовден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

На 1 януари, когато църквата ни чества св. Василий Велики, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи света божествена Литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от Светия синод на БПЦ. Начало на богослужението е 10:00 ч.

В Новогодишното си приветствие Патриарх Неофит благослови България. Ето цялото обръщение на главата на Българската православна църква към нашия народ:

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Колко бързопреходно е времето! Това ни заставя по-дълбоко да се замисляме за всяка извървяна от нас стъпка, за всяка изречена от нас дума, за всяко взето от нас решение. Обръщайки поглед назад, ние виждаме колко много неща, които сме били длъжни да направим като християни, не сме съумели да осъществим - поради човешка немощ, поради леност или поради недостатъчна проява на добра воля от наша страна.

Църквата увещава всички ни да избягваме враждите, понякога прерастващи в обществени противоборства. Много конфликти могат да бъдат избeгнати и преодолени, ако изграждаме отношенията в семейството и обществото върху основата на взаимоуважението, зачитането правата и достойнството на другите. Нали смисълът на живота се състои в това да обичаме Бога, да обичаме ближния и да вършим всичко в името на тази любов. Ако устройваме нашите взаимоотношения с околните съгласно евангелските принципи и норми на поведение, ние, въпреки несгодите и затрудненията, ще имаме много основания да благодарим на Бога за всичко - лошо и добро, което ни се е случило през изтеклата година, и да се радваме на Божието благословение за всяко ново добро начинание в живота.

2015 година ще запомним с няколко значими за Българската православна църква събития. Отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква, 780 години от Възстановяването на Българската патриаршия през 1235 г. след двувековното византийско робство, 640 години от интронизацията на Патриарх Евтимий Търновски на престола на предстоятелите на нашата Църква и 600 от интронизацията на един от неговите най-близките ученици и последователи - Киевския митрополит Григорий Цамблак. Честването на тези годишнини подчертават огромното значение, което е имала и има за нашия народ и държава православната ни вяра и родната ни Българска православна църква - Църква, устояла на превратностите на времето и страстите на този свят и превела народа ни през бурни и сложни времена до днес.

Изминалата година ни донесе и радост, и тъга, и успехи, и несгоди. Ние благодарим на нашия Небесен Отец и подобно на св. Йоан Златоуст възкликваме: „Слава Богу за всичко!”

Нека встъпим в новата 2016 година с вярата, че силата Божия в немощ се проявява (2Кор. 12:9), в нашата немощ; да вярваме, че за нас всичко е възможно чрез Господа Иисуса Христа, Който ни укрепява (Филип. 4:13).

Бъдещето е скрито от човека, но ние можем да се обръщаме към Господа с гореща молитва, за да ни помогне в предстоящата година при всички житейски обстоятелства да възрастваме духовно от сила в сила и преодолявайки изкушенията и съблазните на днешния век, да устройваме своя живот по Божия закон. Нека се молим и за нашите съотечественици, които живеят далеч от родните ни предели да пазят православната вяра и да вплитат нейните нравствени ценности в тъканта на своя живот. Така ще придобием мир, покой и благоденствие.

Призовавам над всички вас Божието благословение. Нека утихнат противопоставянията и неразбирателствата, а мирът и благодатта на Господа Иисуса Христа да пребъдват с всички нас! Амин.

Честита Нова 2016 година!