Празненствата и зарята в Брюксел по случай Нова година бяха отменени заради терористичната заплаха, съобщи тази вечер кметът на белгийската столица Иван Мейор, цитиран от световните агенции.

„По-добре е да не поемаме рискове”,

каза Мейор пред обществената телевизия Ер Те Бе Еф. Мярката е била предприета по съвет на белгийския Координационен център за анализ на терористичната заплаха.

По-рано властите в Брюксел вече забраниха използването на пиратки и други фойерверки.

Белгийският премиер Шарл Мишел подкрепи „деликатното, трудно решение”, като подчерта, че то е правилният избор в този момент. Миналата Нова година беше посрещната от 100 000 души в центъра на Брюксел.

Двама мъже, задържани съответно в неделя и понеделник за планиране на атака по празниците в белгийската столица, ще бъдат изправени пред съд утре.

Очаква се трети заподозрян, който беше задържан в брюкселската община Моленбек-Сен-Жан днес във връзка с разследването на атентатите в Париж на 13 ноември, също да бъде изправен пред съдия, който да реши дали да го остави в ареста.

Задържаният ще бъде изправен пред съдия, който ще постанови, вероятно утре сутринта, дали той да бъде оставен в ареста или освободен.

Салах Абдеслам, единственият оцелял извършител на атентатите във френската столица, е родом от Моленбек. Той е издирван в момента от полицията в цяла Европа.

Според белгийски медии днешният

обиск е бил проведен на улица „Дьолоноа” в Моленбек.

Белгийските специални части нахлуха на адрес на тази улица три дни след атентатите в Париж, припомня АФП. Според обществената телевизия Ер Те Бе Еф при този обиск били открити следи от преминаване на Салах Абдеслам. Медията заключи, че терористът е бил измъкнат от съучастници.