За празничната трапеза на предстоящото посрещане на Нова година традицията изисква освен пиле за Васильовден, да се сервира на масата и баница с късмети, предаде репортер на БГНЕС.

Българинът определено продължава да харесва баницата и тя традиционно стои винаги на всяка празнична трапеза.

За да се направи една баница, разказват майстори, е необходимо да се използват качествени продукти - хубави кори, домашни яйца и сирене, а не извара, както се прави масово по баничарниците. Нужна е и хубава мазнина, като в миналото бабите ни са използвали дори и свинска мас или краве масло. Така баницата никога не става суха.

Този, който прави баницата, той избира и късметите, които ще бъдат сложени в нея. Те са традиционните - здраве, любов, печалба от тотото, късмет, нов дом и прочие. Обикновено хората използват хартиени късметчета, някъде слагат паричка, а на други места - клонки от дрян, от който пък се прави сурвачката.

Традицията обаче може и да се променя, като може да се използват и по-нетрадиционни форми за късметчета, например вместо късмет любов, може да се сложи пръстен в баницата, както и да се добавят разноцветни копчета, които да символизират отделните късмети. Вариантите са безкрайно много, стига да има желание да се импровизира.

Интересното е, че хората през последните години се преориентират към биохраните и не малка част от тях предпочитат да платят повече, за да вземат такава храна. В тези магазини продуктите се донасят директно от производителите и се гарантира качество им.