През изминалите три седмици инспектори към Българската агенция по безопасност на храните извършиха 1871 проверки на обекти в цялата страна, в които се приготвят и разнасят готови за консумация храни, основно за деца и ученици. Не са констатирани драстични нарушения.
При проверките на кухни-майки, детски млечни кухни, ученически столове, кухни в детски градини и заведения за обществено хранене, които извършват дейността кетъринг, както и на други обекти за раздаване на храна на ученици и деца в цялата страна, са издадени 210 Предписания и са съставени 10 Акта за установяване на административно нарушение.
Инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град Видин, са издали две Заповеди за спиране на дейността съответно на една детска градина поради ремонтни дейности, което е предпоставка за замърсяване на храните, както и на раздавателен пункт към детска млечна кухня, в който липсва топла течаща вода.
Издадените Предписания са за установени пропуски в записите по Добри производствени практики /ДПП/ и по Добри хигиенни практики /ДХП/; за пропуски в система за управление на безопасността на храните; за липса на план-график за обучение на персонала, както и за пропуски, свързани с прилагането на Наредба № 9 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата.
Съставените Актове за установяване на административно нарушение са във връзка с пропуски в хигиенните условия за работа, за липса на документи за произход на стоката, както и за липса на записи по ДПП и ДХП.