Бойко Борисов е събрал спешно енергийните шефове, търсят решение след изненадващо писмо от "Газпром Експорт"
Премиерът Бойко Борисов в момента е събрал всички шефове в българската енергетика спешно, за да решават сериозен газов проблем, научи „24 часа".
Причината – изненадващо писмо на руската фирма "Газпром Експорт" до българо-руското дружество "Овергаз", което информира, че от 1 януари 2016 г. се предвижда 0 количество газ за всички битови потребители в България. Става дума за 200 хиляди семейства от различни градове, които са газифицирани.
Писмото е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" – фирмата, която осигурява тръбите за газа. Копие от него има и до Сашо Дончев, собственик на "Овергаз Инк АД" и посредник на газовите доставки от руския "Газпром".
Според осведомени, на спешно свиканото заседание са събрани шефът на управителния съвет на "Булгартрансгаз", шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, председателят на Националната електрическа компания Петър Илиев и директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Нито един от тях в последния час не вдига своите телефони.
Според източници от "Овергаз" от днешния следобед, писмото е получено и при тях. Неофициално в компанията на Сашо Дончев потвърждават, че тя е сериозен длъжник на своите руски партньори, като сумите са в размер на милиони.
Източникът ни твърди, че все още не е ясно дали с изненадващото писмо от Русия се цели да се повтори сценарият от началото на 2013 г., когато отново Москва заплаши България със спиране на доставките, или става дума за неуредени търговски взаимоотношения.