Студените месеци без съмнение не са най-комфортният период за влизане във форма. За да избегнете грешките и да се спасите от неприятните усещания, спазвайте няколко прости правила – и до пролетта излишните килограми ще са зад гърба ви.

Правило 1: Не съсипвайте здравето си
Преди всичко трябва да запомните, че чудотворни таблетки, способни мигновено да ви вталят, докато се тъпчете с калорични продукти и алкохол, просто не съществуват. Много от препаратите за отслабване имат диуретично и слабително действие, затова в първите дни след приемането им действително ни обхваща еуфория от загубата на 2 – 3 кг. Те обаче са главно за сметка на загубата на течности, заедно с които от организма ни си отиват и много полезни вещества и микроелементи.

Правило 2: Забравете за жестоките „гладни” диети
Вероятно знаете, но никога не е излишно да се повтори – драконовските ограничения в храненето нанасят непоправими щети на здравето. Ако внезапно минете на строга диета, организмът се подлага на стрес – приема, че сте го лишили рязко не само от наслада, но и от всичко необходимо за нормалното му функциониране. И започва да се запасява с резерви, в случай че „състоянието на обсада” продължи. В резултат на това не само няма да се избавите от излишните килограми, но и е възможно да натрупате още няколко.

Правило 3: Използвайте всяка възможност за движение
Не забравяйте за вредата от поглъщането на храна пред компютъра. Ще си направите огромна услуга, ако на обяд се разходите до магазина, до близкото ресторантче или кафене. След вечеря не бързайте да легнете на дивана пред телевизора – по-добре се заемете с някаква проста домашна работа: така ще свършите нещо полезно и същевременно ще свалите някой и друг килограм.

Правило 4: Яжте по-малко, пийте повече вода
Хапвайте на малки порции, по-често – до 5 пъти на ден. Така храносмилателния тракт се отучва да работи на авариен режим, действа по-бързо и включва всички необходими за смилането на храната ензими. За да ускорите процесите на храносмилане и усвояване на полезните вещества, консумирайте достатъчно количество чиста негазирана вода (не по-малко от 1,5–2 л). Забравете за соковете от кутия и газираните напитки. Постарайте се половин час преди хранене да изпивате по една чаша топла вода – това спомага за ускоряване на обмяната на веществата и отмиване на токсините. И, разбира се, ограничете до минимум сладките, тестените, мазните, солените и пикантните продукти.

Правило 5: Продукти, които топят мазнините

Ако имате само няколко килограма в повече, достатъчно е просто да всекидневно да включвате в менюто си храни, които имат свойствата да се борят с мазнините.
Зеле – заради високото съдържание на фибри то активно пречиства организма от шлаките и токсините.
Канела – притежава свойството да понижава кръвната захар, като по този начин топи и мазнините. Ако добавите канела към кафето или чая си, не само ще ги направите по-ароматни и вкусни, но и ще отслабнете.
Кисело мляко и зелен чай – забележително ускоряват обмяната на веществата и не позволяват да се натрупват вредни вещества.
Джинджифил – увеличава притока на кръв към стомаха и съдържа етерични масла, които топят мастните клетки. Заедно с това подобрява състоянието на кожата, като я прави по-еластична и млада.
Грейпфрут – вече е доказано, че той превъзхожда ананаса по отслабващ ефект, тъй като активността на ананаса рязко намалява при взаимодействие със стомашните сокове. Грейпфрутът съдържа веществото нарингин, което активно спомага за разграждане на мазнините. За отслабване най-ефикасно е да консумирате целия плод, а не само сока от него.