Бъдете внимателни, очакваме на 3 януари много тежък трафик със силен снеговалеж или обилни дъждове. Апелирам към всички празнуващи да бъдат внимателни, тъй като на този ден е голямото завръщане, основно към София. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, след подписването на договорите за проектиране и строителство и за супервизия по проекта за изграждане на Лот 3.1 от АМ „Струма“, в присъствието на министъра на транспорта Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

Излизането за празниците се разпредели в 4 потока- преди и след Коледа, преди и след Нова година, но на 3 януари ще бъде доста сложно, предупреди Павлова. Министърът призова пътуващите да тръгват с пълни резервоари, подготвени със зимни гуми, а там, където се изисква- и с вериги. Нека не гледаме само София, на много места в страната тази нощ валя сняг, високопланинските проходи се обработваха, както и всички магистрали, продължи тя. Машините работиха, но най-силен бе снеговалежът в Старозагорска област, информира министърът.

Работим по западната дъга на Околовръстното шосе в София и ако строителят, който работи по втората й част направи връзката с пътния възел, който сега пуснахме на Сливница, очакваме още през септември следващата година изцяло да имаме завършена 1-ва, 2-ра фаза, западна дъга, тангента и да навържем движението със северната скоростна тангента, околовръстния път и да започнем ремонтите по участъка от Казичене, и бъдещите нови пътни връзки, отговори тя на друг въпрос на медия. По този начин ще облекчим трафика в Южната дъга, което е цел за нас, уточни Павлова.

Подписаните днес договори за проектиране и строителство и за супервизия по проекта за изграждане на Лот 3.1 от АМ „Струма“ тя коментира така: решихме за тях на принципа „не оставяй днешната работа за утре”. Това е една инвестиция от 186 млн. лв. за проектиране и строителство и 2 млн. лв. за строителен надзор. Струва си да бъдат поздравени тези, които работиха за този проект. Благодаря на министър Московски и екипа на министерството на транспорта, защото благодарение на тях подписваме този договор, защото това е първият проект, по който имаме сключени договори и изпълнени разплащания по ОП ”Транспорт”, каза тя. Най-тежкото предстои, до тук беше документалната подготовка. Първият приоритет за нас за следващата година е екипът на строителя да извърши допроектирането с надзора, екипът на националната компания ще работи с всички кметове на региона. Графикът е пренавит, имаме 3 г. пред нас, но колкото по-рано започнем, толкова по-добре, посочи министър Павлова. Тя се надява лятото на следващата година да започне строителството паралелно на двата запланувани обекта. Проектът е сложен, тече и тръжната процедура за тунела на Железница, съоръжението е важно, защото е част от това направление, за което трябва да изберем изпълнител. Остават последните 20 км от Кресненското дефиле, имаме документите, в най-важната фаза сме от процедурата, предстоят обществени обсъждания и цялостният проект ще бъде предаден за цялостно издаване на ОВОС, за да продължат другите етапи, каза тя.

Благодаря за доброто партньорство, което имахме с министър Павлова, каза на свой ред министърът на транспорта Ивайло Московски. Завърши периодът със 100% усвояване, добави той. АМ Струма е важна за региона, за държавата като коридор. От окончателните търгове, които предстоят ще направим преизчисление на блокираната сума и ще можем да подпомогнем и останалите проекти, които са под черта, посочи Московски.

За санирането на сгради министър Павлова бе лаконична- „имаме 2 млрд. лв. за саниране- само да има желаещи да санират”.