Премиерът на Русия Дмитрий Медведев подписа указ за налагане на допълнителни рестриктивни мерки срещу Турция, които ще влязат в сила от 1 януари 2016 година. Това съобщава пресслужбата на руското правителство, цитирана от местни медии и Ройтерс.

Чрез подписването на указа ние одобряваме списък с определен вид услуги, които са предлагани от организации на руска територия под юрисдикцията на Република Турция, както и организации, контролирани от граждани на Турската република и (или) организации под юрисдикцията на Република Турция, които ще са забранени от 1 януари 2016 година”, се казва в правителственото съобщение.

Според указа Москва забранява на турски туристически агенции, хотели и компании да действат на територията на Русия. Също така Турция е ударена в областта на строителството, архитектурата и дървообработващата и мебелната промишленост.

Отношенията между Турция и Русия рязко се влошиха след свалянето на руския самолет Су-24 на 24 ноември от изстреляна от турски изтребител Ф-16 ракета на сирийско-турската граница.

През ноември президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за въвеждане на икономически санкции срещу Турция, включително ембарго върху вноса на храни, ограничения в областта на туризма, инвестициите, чартърните полети и спиране на редица строителни проекти.