Има поводи и причини. Причината е необходимост от подобряване работата на митниците. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, относно причината за закриване на митница Свиленград, предаде репортер на БГНЕС.

Всеки има право да си изказва позицията в рамките на закона, каза Горанов във връзка с протестите на митница Свиленград. „Повтарям работата на Министерство на финансите и Агенция „Митници” не е да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства”, добави министърът на финансите.

Запитан дали идеята за данък „вредни храни” ще отпадне, Горанов поясни, че идеята не е негова и затова не може да каже дали инициативите, които се обсъждат отдавна с министър Москов ще бъдат оттеглени. „Коментирах и пак мога да повторя, че така или иначе законът не преследва фискални цели, той преследва здравни цели, които има риск също да не бъдат постигнати. В този смисъл е възможно да надделеят аргументи против законопроекта”, посочи финансовият министър.

Той обясни, че е дал оценка, че законопроектът, предлаган от здравния министър, не е безспорен и в рамките на правителството и че има съмнения, че ако правителството го одобри и той стигне до парламента няма да бъде подкрепен там, тъй като гласовете против него са доста.