Аз мисля, че с турския премиер ще се разберем и затова му благодаря, че вицепремиерът и външният министър не дойдоха (бел. ред. – в България). Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като откри 13-километров участък от Северната скоростна тангента при надлеза над „Ботевградско шосе”, предаде БГНЕС.
България в ЕС и НАТО е много по-лоялен техен член от много европейски държави, продължи Борисов. Абсолютни внушения са, че има някакъв спор чрез ДПС за отношенията с Русия и Турция. Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения, подчерта той. Аз съм си избрал, това ми е призванието да си защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин. Надявам се Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе, посочи Борисов.

По принцип… многократно някои от колегите ми и приятелите ми от РБ, визирам, примерно, колегата Атанасов, е казвал, че страховете ми са неоснователни. Така отговори Борисов на въпрос на медия дали има заплаха за националната сигурност на

България след последните събития около ДПС. Вие видяхте как само за няколко дена каква буря се разрази, продължи той. И, всъщност, много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция, посочи той. Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет /Давутоглу- бел.р./ аз му казах всичко - и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра - и вицепремиерът им, и външният им министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би бил много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло, като народ, отбеляза Борисов. Външната политика между двете държави Турция и България се води на ниво правителство, външни министри, на ниво премиери, разбира се и президенти. Мисля, че към момента, когато те са ни помагали за бежанската криза, аз на висок глас съм изказал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо, съм им казал, че не съм съгласен с това, което правят. И то им се върна, отсече Борисов.

Защото, когато те взеха двата реактора от Белене и решиха да ги строят в Турция, това беше индиректен удар срещу България. Когато „Южен поток” се прекръсти на „Турски” и тръгна да обикаля през Гърция и Македония, България- и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на една страна, на България. Но пак не реагирах публично. Правя го сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не, едни или други хора в България са подвластни или на Турция, или на Русия, или на който и да било, продължи Борисов. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. им беше оборотът на зеленчуци, на плодове, на хранителни стоки, за сметка на нашите производители, за което в момента за над 300 млн. са загубите ни от ембаргото и от руското контраембарго към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция- те правиха милиарди обороти от този туризъм, за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, че ние, защото водим една балансирана политика, искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 , дори 5 източника да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време. Така че тяхната заигравка с „Голямата мечка” им донесе някои несгоди след това, смята премиерът.

Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно, като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не искаме- нито те, нито ние, обобщи Борисов.

Познавам много депутати, от много партии, които много често имат огромен престой в много посолства, и на Европа- така започна премиерът отговора на въпроса за своята гледна точка за това, че бившият лидер на ДПС Лютви Местан се е подслонил или крил известно време в резиденцията на турския посланик в София. Не съм говорил с него- той има охрана от НСО, която не е по-малка от моята, така че не зная от какво се притеснява, коментира Борисов. Ако изведнъж посланик с всичките му генерални консулства в България тръгне в една партия, опозиционна, каквато е ДПС, да се дават оценки и да се обяснява колко е важен един или друг лидер, мисля, че това е повече от видно. Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не си спомням някой да се е обаждал и да е идвал да се грижи за нас, посочи той.

По време на словото си при откриването на скоростната отсечка на магистралата премиерът отбеляза, че този обект е бил абсолютно провален при правителството на Орешарски, при което е имало риск да бъдат върнати на Брюксел 220 млн., но благодарение на неговия натиск строителството е започнало и приключило успешно при денонощна работа.