Бившият шеф на Пентагона Уилям Пери се опасява от нарастващата заплаха за човечеството. Според него в момента най-страшната – ядрената война може да избухне "погрешка". Той призова Белия дом да помисли за съкращаване на броя на ядрените бойни глави в САЩ, както и за отношенията си с Кремъл.

"Ядрената надпревара, която се разгръща в последно време, може да доведе до ядрена война "погрешка" между САЩ и Русия. И тази заплаха в момента е много по-реална, отколкото в годините на студената война", пише бившият министър в мемоарите си.

Пери предупреждава света, че заплахата от подобна катастрофа е реална, нараства всекидневно и може да се реализира в най-скоро време – още през 2016 година.

Главният кошмар според него е ядреният тероризъм, който може да доведе до смъртта на десетки хиляди души за един момент. А вероятността атомно оръжие да попадне в ръцете на терористите също нараства с всеки изминал ден.

"Терористичен акт с използване на атомна бомба или самоделно ядрено устройство може да бъде извършен по всяко време сега – през следващата година или след година", посочва Пери.

Бившият министър заявява, че САЩ трябва да се откажат от използването на междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране и да оставят на въоръжение само бомбардировачи и ракетоносни подводници. Той също така се обяви против нови разработки в областта на крилатите ядрени ракети.

"Смятам за задължение да бъде прекратена проклетата ядрена надпревара, преди тя отново да се разгърне, не толкова поради цената, колкото поради опасността, която тя представлява за всички нас", призова бившият шеф на Пентагона.

Коментирайки новия кръг от надпреварата във въоръжаването и кризата в руско-американските отношения, Пери съобщава: "Русия и САЩ планират да похарчат стотици милиарди, за за подновят своя ядрен арсенал, но в ядрената конкуренция няма нищо рационално".

Бившият министър също така е уверен, че ядрените сили на САЩ вече не се нуждаят от междуконтинентални балистични ракети с наземно базиране.

"Междуконтиненталните балистични ракети трябва да бъдат премахнати. Не мисля, че това ще се случи, но мисля, че това трябва да се случи. Те не са нужни. Аз съм също така против плановете на администрацията на Обама за строителство на нова ядрена крилата ракета", подчертава той.

Безпокойството на Уилям Пери се основава на "познаване на материята". Кой, ако не той, може да разбере цялата пълнота на реалната заплаха – той имаше главна роля в разработването и модернизирането на ядрените сили на САЩ по времето на студената война, пише Утро.ru.

"По онова време всеки ден си мислех, че това ще е последният ми ден на Земята – спомня си ексшефът на Пентагона. - Убеден съм, че това, че светът досега е избегнал ядрената катастрофа, е голям късмет, подкрепен от добро управление".