Завършваме серията си от годишни технологични класации с нещо познато на всеки. Дали за забавление, достъп до информация или просто комуникация, смартфонът е първото нещо, към което посягаме. Тенденцията това да продължи става все по-силна и всъщност има и негативните си страни.Но тук няма да говорим за тях. В духа на празника ще отпразнуваме появата на най-добрите смартфони за 2015 г. А годината хич не беше слаба. Вместо обаче да избираме между марки и технически спецификации, вече търсим определена големина на дисплея и съответна резолюция.

Годината беше страхотна за развитието на смартфон технологията, но малко компании се фокусираха върху най-важното нещо за потребителите в момента - удължаване живота на батерията. И след споменаването на този не толкова малък негатив, ви представяме нашия Топ 8 най-добри смартфони от най-добрите компании.

1. Samsung Galaxy S6 Edge

Този телефон с право бива рекламиран като "дизайнерския Galaxy". Неговият извит от две страни дисплей е дързък и иновативен. И не е просто първият комерсиално успешен подобен тип телефонен екран, а може би най-добрият смартфон дисплей към този момент. Това е Android телефонът, който ви привлича да го купите след само един поглед без дори да знаете хардуерните и софтуерните му спецификации. Но този сексапилен дизайн идва на солена цена.

Дисплейът не е просто красив за гледане и удобен за ползване. Той идва с допълнителни функции, които обаче са малко трудни за първоначална настройка и използване. Колкото до другите спецификации - телефонът не разочарова от процесора до камерата, която е с допълнителни стабилизатори и софтуер помощници за по-добри снимки. Ако пък сте почитател на по-големите дисплеи, фаблет версията на телефона - S6 Edge Plus, е също толкова впечатляваща, по-голяма и съответно - малко по-скъпа.

Samsung Galaxy S6 Edge е красавицата на компанията, която има и мозъка, и силата, да победи всеки iPhone или Android телефон.

2. iPhone 6S

Какво е класация на смартфони без култовия iPhone на Apple? iPhone 6S е перфектният ъпгрейд на последната, 6-та серия на американския гигант. Той е по-бърз отвсякога благодарение на новият си процесор, възможността за по-бърз Wi-Fi и подобрени тъч сензори. По-здрав е благодарение на новото покритие. И за първи път камерите му - и предната и задната, са на нивото на телефоните на Samsung. Колкото до иновативната 3D Touch технология, придаваща на дисплея чувствителност към силата на допир - тя със сигурност ще промени начина на произвеждане и потребление на мобилни апликации.

Заслужава ли си обаче да смените своят iPhone 6 с тази подобрена версия? Не. Животът на батерията е същият, а да дадете такава сума пари само за по-добра камера и една готина благинка, просто не си заслужава. iPhone 6 Plus е направен за новите потребители. Това е iOS телефонът, заслужаващ да изоставите Android за него.

3. Sony Xperia Z5

След години на разочароващи смартфони, все едно направени на бързо, получаваме наистина добър модел на Xperia. Толкова добър, че даже заема нашето 3-то място. Z5 е само единият от три модела от серията. Той стои между Xperia Z5 Compact и Xperia Z5 Premium от гледна точка на цени и спецификации. И по наше мнение от трите вариации, той е уцелил десетката.

Дизайнът му определено е подобрен. Да, все още е правоъгълен, ръбат и малко непрактичен, но поне гадното, лъскаво, прозрачно стъкло на гърба на телефона е заменено със стилно заскрежено такова, което вече не е магнит за отпечатъци. Ръбовете са елегантно закръглени, а страничните бутони са разместени за по-интуитивен контрол. Но най-хубавото е, че телефонът е водоустойчив! И не се притеснявайте за слотовете за sim или sd картата си и жака за слушалки, покритието им е с перфектна защита.

Обикновеният Z5 залага на дисплей с Full HD. Не толкова впечатляващо, колкото някои от другите телефони в класацията. Premium версията му обаче е с 4К резолюция. Ако това е толкова важно за вас, пригответе се да кихнете още 300+ лева. Спецификациите на обикновения Z5 обаче са стабилни, макар и по-ниски от Premium, и определено си заслужават цената.

4. HTC One M9

Телефон, създаден с идеята за прецизност. M9 е поредното елегантно предложение от корейския гигант. За съжаление той не предлага кой знае колко много подобрения от предшественика си M8 и бихме ви посъветвали да се насочите към него само ако не сте си взимали нов телефон от поне 2 години насам. Като цяло това е един перфектен смартфон за почитателите на Android, като единственият му голям проблем е краткият живот на батерията. Който въпреки всичко е по-добър от този на победителя в нашата класация - Samsung Galaxy S6 Edge. Отново за разлика от предходните телефони, One M9 запазва и SD слота, позволявайки ви да увеличите паметта на устройството.

Камерата му е колосалните 20,9 мегапиксела, а впечатляващият BoomSound звук е подобрен благодарение на партньорството на HTC с Dolbi. Подобренията в технологията на дисплея и резолюцията му обаче са малки и този смартфон издъхва в областта на видеопроизвеждането в сравнение с конкурентите си. Най-впечатляващ определено е стилният му дизайн, който безпроблемно конкурира Samsung и Apple.

5. Google Nexus 6P

Nexus 6P беше един от първите Android телефони, използващи 6.0 версията на операционната система. Солидното му метално тяло и висококачественият HD дисплей определено привличат погледа, особено за сравнително по-ниската цена от други телефони от същия клас. Други големи плюсове са стабилната камера, качествен четец на пръстови отпечатъци (за да заключвате телефона си) и наистина силните колонки. Но този смартфон е доста тежичък, с леко грозноват дизайн и, за разлика от предшествениците си, не може да се зарежда безжично. Като изключим обаче дизайна, Nexus 6P e телефон с изключително добро съотношение цена-качество, силен хардуер и добри ексклузивни приложения. Безспорно това е най-добрият Nexus смартфон, който Google са произвеждали до сега.

6. Motorola Moto G-Late

И от скъпите мобилни чудовища - да преминем към по-достъпните смартфони с Moto G-Late. Той идва с доста подобрен дизайн в сравнение с отчайващо обикновената визия на предшественика си. И то с няколко вариации, за да намерите тази, която най-много пасва на стила ви. Освен това е водоустойчив, със задоволителна камера(не най-добрата на пазара, разбира се) и е удобен за ползване. Най-важното обаче е, че батерията му издържа 24 часа. Нещо, с което повечето телефони в тази класация не могат да се похвалят.

Но той не е перфектен и очаквано, по-ниската цена означава по-слаб хардуер. Скоростта на процесора e не само незадоволителна, но и понякога предизвиква забавената реакция на апарата. Но въпреки това Moto G-Late е един от най-добрите евтини смартфони на пазара в момента.

7. LG-V10

Красив дизайн. Подобрени камери. Две предни селфи камери за селфита от по-голям ъгъл. Възможност за увеличаване на паметта и премахване на батерията. LG-V10 би бил по-високо в нашата класация, ако вторичният му дисплей реално имаше някаква функция, а ръчният контрол на камерите не изискваше 6-месечен курс по овладяване. Въпреки това той е един от най-функционалните, удобните и смарт-смарт-смарт-фоните на тези страници. Освен това е изключително удобен за ползване въпреки големият си размер. Но ако не не мислите, че ще използвате активно всичките му допълнителни функции, може да си позволите почти също толкова задоволителен смартфон за по-малко пари.

8. Alcatel OneTouch Idol 3

Изключително достъпният и евтин Alcatel One Touch Idol 3 е изненадващо добър за цената си. Той има широк екран и прави страхотни пейзажни фотографии. Очаквано е малко бавен. И не се опитвайте да правите снимки, когато ви липсва добро осветление. Най-изненадващото при него е липсата на някои обичайни за Android OS шорткътове. Но като цяло OneTouch Idol 3 е най-добрият телефон, който Alcatel някога са вадили на пазара. И определено си заслужава парите.