Днес беше потвърдено, че Чои Рьонг Хе, който преди време беше оценяван като дясна ръка на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, се е завърнал в тесния кръг на лидера в Пхенян, след като е преминал „превъзпитание“ в специална ферма.

Според анализатори появяването на Чои Рьонг Хе вероятно е знак, че диктаторът може би е започнал да прилага по-мек подход, след като широко известна беше репутацията му на безпощадно прочистване на висшия ешелон на властта, което засегна дори чичо му.

Завръщането на члена на висшето ръководство на Северна Корея стана факт при сформирането на комисия за погребението на Ким Янг Гон, друг висш представител на властта, който загина във вторник при катастрофа. Преди време Чои Рьонг Хе беше смятан за дясна ръка на лидера на сталинистката държава. Миналия месец той стана обект на чистка и беше изпратен във ферма за „превъзпитание“, съобщи южнокорейското разузнаване. Според Сеул най-вероятно той е попаднал под ударите заради авария в електроцентрала.

Друг член на висшия ешелон, който беше временно отстранен, но също беше включен в комисията за погребението, беше Уон Дон Йон, заместник-директор на управлението, оглавявано от загиналия във вторник Ким Янг Гон.

По-рано през годината други двама ръководни кадри – бившият шеф в строителния сектор Ма Уон Чун и едновремешния финансист на партията Хан Кванг Сан, също бяха възстановени на постовете им, след като за кратко време изпитаха на собствен гръб чистката.

След идването си на власт през 2011 г. Ким Чен Ун си спечели мрачната репутация с безмилостно прочистване на висшия ешелон на властта в северна Корея. През април беше съобщено, че министърът на отбраната Хьон Йонг Чол е бил екзекутиран, като е бил разстрелян със зенитна картечница. През декември 2012 г. севернокорейският диктатор екзекутира и чичо си Янг Сонг Таек по обвинения в предателство и корупция.

Слухове за чистки и екзекуции в изолираната северна Корея се появяват често, но понякога те биват опровергавани от появата на споменатите като екзекутирани отново в информации на държавните медии.