Коледа и Нова Година са празниците, които ни обединяват, независимо къде се намираме по света. Рождество Христово носи радост на стотици хиляди християни, но всеки един от тях носи има своята индивидуалност в начина на празнуване. Българските традиции се предават от нашите баби и ние ги спазваме като канон. Не си и представяме трапезата без питка или баницата с късмети. Дори, ако българите са далеч от родината, те винаги се стараят на празника да има нещо, които им напомни за нея. Как са почели Бъдни Вечер и Коледа, и как ще празнуват в новогодишната нощ българите, пръснати в различните краища на земното кълбо? Ето какво разказаха някои от тях специално за "Стандарт"Ева от “Тоника” свила сарми във Вегас
Групата "Тоника-Домини" пълни залите с българи в САЩ и радва своите фенове с най-старите хитове на някогашните "Домино" и "Тоника", които сега са едно цяло. Няколко щата в Америка вече са пели заедно за Коледа с Ева Найденова, Красимир и Вили Гюлмезови, които донесоха частица от българската музика там. "След като зарадвахме българите в Лас Вегас за Коледа, тръгваме за дълъг полет от Денвър за Тампа. В новогодишната нощ ще пеем във Флорида", сподели Краси Гюлмезов. Въпреки, че са били на път, Ева Найденова, която от край време се слави като великолепна домакиня, е зарадвала колегите си с традиционните сарми и боб. Вили пък проявила изобретателност - поради липса на традиционния ошав със сушени сини сливи, купила компот от черни боровинки. Така освен да радват сънародниците ни с вечните си шлагери, "Тоника-Домини" са успели да спазят и празничните традиции.

Сървайвърка пие масала в Индия
Вятърът отвя сървайвърката и талантлива художничка Силвия Радулова чак в далечна Индия, където живее от известно време. Ето какво сподели красавицата, с която успяхме да говорим, докато се излежаваше на плажа в Гоа: "За мен всеки ден е празник, а когато другите празнуват, аз обичам да си почивам. Отказах две оферти - за Делхи и за Бомбай, и ще посрещна новата 2016-та в китната си екзотична градина, моя рай, на 100 м от плажа в Гоа. Не искам да се отдалечавам от тук и да се вливам в тълпата. На Бъдни вечер имаше силно пълнолуние, което означава, че е дошло времето за пречистване на тялото и душа. Пълен релакс, когато можеш да визуализираш това, което искаш да следва в живота ти ... На Бъдни вечер софрата беше обсипана с южни плодове. Индийците са по принцип вегетарианци, така че постната трапеза тук е нещо обичайно. На Коледа станах точно в 7 ч, за да си направя сутрешния крос по плажа. Вместо обичайния ошав пих "масала" - чай с индийски подправки и джинджифил с мляко. Преди новогодишната нощ ще си направя аюрведа масаж с най-различни еретични масла, който е енергиен и същевременно успокояващ. Добре е да посрещна утре Новата година заредена с енергия, и същевременно спокойна. 
На трапезата ни ще има палачинки със стърготини от пресен кокос и банани. Сигурно ще се съберем с всичките съседи по бунгала - германец, компютърен спец, двойки от България, от Лондон и от Щатите и собственика на цветния рай - Шибу Куриакосе. Друго не ми трябва. Нито суетата на Бомбай , нито лудницата на Делхи и Тадж Махал могат да ми заменят това удоволствие.

В Москва посрещат 2016-та три пъти
"В Москва българите обикновено се събират на новогодишен купон в ресторанта на нашето посолство", разказва инж. Стефан Димитров, който от 15 години живее и работи в руската столица. Той сподели, че винаги се канят изпълнители от България, трапезата също е по нашите традиции, с малки местни нюанси - руската салата там никога не е била "руска" , наричат я "оливие". Вместо истинското българско кисело зеле се сервира неговият руски еквивалент - "квашенная капуста". Нищо обаче не може да замести ракията, която задължително е родно производство. Има и нашенски кебапчета, а в магазинчето към българския хотел вече се продават няколко вида лютеница и истинско сирене. Дунавското хоро, бенгалският огън и сурвакането са неотменна част от новогодишната нощ на нашенците в Москва. "Най-смешното е, че българите в Москва празнуват Нова година три пъти - първо в 12 ч. по наше време, после още веднъж след час, когато удари часовникът на Кремъл и трети път на 13 януари, когато в Русия все още се празнува така наречената "Стара Нова година", понятие, което е останало само там. Това е по Юлианския календар. Все пак на руска територия трябва да уважаваме и спазваме и традициите на братушките", споделя Стефан.

Сирия мина на стари градски песни
Войната в Сирия още не е прогонила няколкото сънароднички, които отдавна са си основали в Дамаск дружество "Българка". Ето какво ни сподели д-р Янина Сабах, специалист по акушерство и гинекология, която не само че е завършила в България, но е българка по майка. Баща й е сириец, православен християнин. "Дружеството "Българка" винаги ни е събирало на тържества за Коледа и Нова година. Преди войната идваха български изпълнители и се организираха много големи тържества за българите в Сирия. И до сега традицията е запазена. Българските семейства в Дамаск, които сега са най-много 10, се събират и слушат родна музика, старите естрадни и градски песни. Чалгата до Сирия и Ливан не е стигнали и няма да се приеме никога", разказва д-р Сабах. " Дамаск е вековен град, ще преживее и тази криза, няма да успеят да го пречупят. Хората, които останаха, се опитват да живеят както преди. В нашето християнско семейство винаги Бъдни Вечер и Коледа са се тачили много. Традициите са съхранени и се спазват. На трапезата ни има сарми, пълнените чушки, бобът, който в Сирия понякога се замества с традиционния булгур. Сервират се и кюфтенцата от нахут, известни като "фалафел" и изобилие от салати ", споделя докторката. Сабах.

Тропат Дунавското в Англия
В Англия нашенците по Коледа и Нова Година тропат хорце. И това е благодарение на Марина Иванова - ръководител на танцов клуб "Булгара" и директор на организацията "Български фолклор и традиции". "Създадох групата на 1 юни 2012-та. Всичко стана случайно, след изиграно хоро в един от лондонските паркове, и потръгна. Когато направих състава, нямахме дори носии, всичко съм ушила сама с двете си ръце. Във Великобритания вече има 23 групи за български народни танци. Нашата цел е да създаваме настроение на сънародниците ни, да учим децата на традициите и да правим така, че те винаги да се чувстват българи. По Коледа и Нова Година винаги правим турнета из Великобритания. Тази година имахме покана за Брайтън. Само в Лондон живеят над 30а000 българи. На Бъдни вечер всеки си е в къщи и се готвят традиционните български гозби. Тук има всичко в изобилие, така че не страдаме от липса на продукти, по важно е да запазим традициите ни. Изнасяме многобройни концерти по клубове и частни български партита. Тази година за Коледа имахме кукери и коледари. Едно е сигурно - утре ще ударим едно Дунавско хоро! Когато ме питат дали ми липсва България, аз смело отговарям не - защото си я донесох със себе си!", разказва Марина.

Фазан или петел на трапезата в Италия
От Италия и слънчевият град Тревизо, българският туроператор Елена Куфова споделя: "Коледа винаги празнуваме навън. Срещаме се с приятели българи и не само. Посещаваме родителите на приятеля ми. Тук е прието, когато се ходи на гости на Коледа, да се носят големи кошници пълни с подаръци, продукти, вкусни сладкиши и кейкове и една-две бутилки вино. В новогодишната нощ основното ни меню ще е агнешко, фазан или капоне - голям охранен петел. Ще приготвим и руло от телешко месо на фурна със зеленчуци. Виното в Италия е неотменна част от трапезата. Главното е купонът да върви."

Ресторант “Бояна” събира нашенците в Тел Авив 
"В Израел има много българо-еврейски семейства, които с вродената си толерантност отбелязват празниците и на двата етноса. Така се случват някои странни смесици на традиции. Примерно на трапезата за Бъдни вечер, наред с постните пълнени чушки, на масите може да се намери и фалафел. На питката с късмети се маже хумус, а в традиционния ошав се прокрадват сушени ананаси и папая. Или пък типичните за празника понички се гарнират успешно с българско сирене и луканка. Нашенците в Израел са силно свързани с България. За Нова година хора от различни компании се събират на едно място, за да усетят, поне за момент, атмосферата на България. Често това става в ресторант "Бояна". И се хващат на традиционното Дунавско хоро, което подозрително много прилича на еврейския танц "Ора", разказва журналистът от Тел Авив Давид Леви.