С тържествена церемония премиерът Бойко Борисов, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и транспортния Ивайло Московски, откриха официално обходния път на Монтана.

На церемонията присъстваха и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и кметът на община Монтана Златко Живков, съобщиха от МРРБ. Участъкът е с дължина от близо 13 км и е на стойност над 46, 5 млн.лв. осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Само с два реализирани обекта – обходният път и водният цикъл, в Монтана са инвестирани над 100 млн. лв., отбеляза премиерът Бойко Борисов при откриването на пътя днес. По думите му, показателно е, че това вече се случва не само в Южна, но и в Северна България.

Някои градове се управляваха лошо, други много добре – Монтана е от тези, които се управляваха добре. Но действително работим повече и ние, приходите са над 2 млрд. и 6-7-стотин милиона повече, които успяхме да съберем, плюс 3,8 млрд. изплатихме за КТБ, а за да направим целия път до Дунав мост, плюс „Струма” и цялата „Хемус” трябват 5 млрд. Смятайте какво е загубила държавата и не се говори, но ние стиснахме зъби и успяхме да възстановим на всички вложители парите. Една година, не само вашите проекти, кмете, бяха замразени, щетата, която ни беше нанесена на държавата представете си колко беше, всичко беше блокирано, заяви Борисов, обръщайки се към кмета на Монтана.

Премиерът посочи, че когато има активност от местната власт, правителството подкрепя проектите, и призова кмета да работи за подобряване на енергийната ефективност на блоковете, за което е заделен втори милиард лева. „Това е огромна придобивка и е абсолютно безплатно за хората. От 1 януари започваме и малките сгради”, допълни Борисов.

В словото си министър Павлова подчерта, че изключително важния за региона проект се открива в последния ден на действие на оперативната програма. „Имаше огромно забавяне при реализацията на проекта, но в крайна сметка успяхме буквално за една година да приключим строителните дейности по него и днес да го въведем в експлоатация, за което благодаря на АПИ, строителите и всички заинтересовани страни“, заяви Павлова. Тя изтъкна, че средствата за пътища по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. в размер на 1,8 млрд. лв. са усвоени на 100% и вече са разплатени. По този начин страната ни няма да загуби нито 1 евро от ресурса за пътища. „Построихме 300 км нови магистрали, обходите на Монтана, Враца, Габрово, Западната дъга, участъкът Кърджали- Подкова – изключително важни пътища и огромна инвестиция от европейската солидарност“, отчете министър Павлова.

Тя добави, че инвестициите в Северозападна България продължават. След ремонта на прохода „Петрохан“, като изключително важен подход за региона, догодина предстои завършването на обхода на Берковица, със средства от държавния бюджет. Министър Павлова информира, че другият приоритетен обект е рехабилитацията на пътя Монтана – Добри дол – Лом, който е включен за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Участъкът е изключително натоварен, но в същото време в лошо състояние. Лиляна Павлова обясни, че първостепенна задача е било изваждането на тежкия трафик от центъра на Монтана, а сега е важно да се обезопаси движението по третокласния път до Добри дол, с цел максимална безопасност при придвижване на всички местни жители и транзитния трафик.

За региона изключително важни ще са и инвестициите по Оперативна програма „Региони в растеж“, добави още министърът. Тя напомни, че по оперативната програма са осигурени 20 млн.лв. за община Монтана, почти 18 млн.лв. за Лом, а над 6 млн. лв. ще получи община Берковица, за мерки за енергийна ефективност.