Не само хората си правят празнични селфита. Роботът „Кюриосити”, който НАСА изпрати на Марс, снима свой цветен автопортрет при пристигането си на дюната Намиб на Червената планета.

Всъдеходът вече използва своята „Масткам” цветна камера, за да направи хиляди панорамни кадри с висока резолюция на Марс. Целта на роботът-изследовател е да определи дали на Червената планета някога е имало или може да има живот.

Сегашната поредица от 138 изображения образува мозайка, сглобена от Андрю Бодров от Международната асоциация за фотография на виртуалната реалност. На завършената снимка се вижда основния корпус на „Кюриосити” и механичната ръка, която държи камерата.

При пристигането на 19 декември на дюната Намиб учените от НАСА сметнаха за необходимо да се провери дали и колко пясък има по корпуса му. От снимките става ясно, че в някои части са извънредно запрашени и на по-нататъшен етап това може да попречи на някои функции на робота.

Намиб е част от пясъците Багнолд – огромен район с вълнисти тъмни дюни в основата на планините Шарп.

„Гледката от там е страхотна. Получихме много красиви пейзажи от камерите”, заяви Лорън Едгар от Американския научен център за астрогеология, цитиран от „Дейли Мейл”.