Девет са простреляните ловци, един е загинал при бракониерски лов преди откриването на ловния сезон и един е убит от началото на ловния сезон на 8 август до сега.

Деветимата простреляни са се разминали с по-сериозни травми и са били без опасност за живота. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните в отговор на въпроси на БГНЕС.

По-малко от седмица преди Коледа 57-годишен мъж от Бургас загина по време на лов, прострелян в областта на главата. Той и негов ловен другар участвали в ловен излет в местността „Света Марина” край Малко Търново. Вероятно поради невнимание единият произвел изстрел и прострелял със законно притежаваната си ловна пушка 57-годишния бургазлия, който загинал на място.

У нас има точно 148 200 регистрирани ловджии. От тях до момента контролните органи на земеделското министерство са проверели 53 216 ловци, общо 5789 ловни сдружения, 3 084 превозни средства. Те са констатирали 70 нарушения и са съставени 46 акта по Закона за лова и опазване на дивеча. Тези нарушения са свързани с неразрешена употреба на алкохол, липса на сигнално облекло, ловуване с незаверен билет и карта или въобще без билет, ловуване в забранена територия и отстрел на неразрешен за лов дивеч. Конфискувани са 21 броя звуковъзпроизвеждащи средства за лов на пъдпъдък.

Според правилата ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. От първостепенно значение са и правилата за безопасност, за предпазване от инциденти при ловуване в рамките на ловния сезон, които изискват всяка ловна дружинка да провежда инструктаж на участниците в лова, да не се консумира алкохол преди и по време на лов и да се спазват противопожарните изисквания в горите. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. Този ловен сезон е до края на месец февруари.