Безплатното саниране с пари от хазната на жилищни блокове най-вероятно ще продължи само до края на 2018 г. Това каза пред „Монитор” строителният министър Лиляна Павлова.„След това субсидията ще започне да намалява и ще се изисква финансово съучастие и на собствениците на апартаментите”, поясни тя. По думите й засега не е решено още какъв ще бъде неговият дял. Трябва да минат 1-2 отоплителни сезона ида се види какви са икономиите на енергия. „След това ще видим колко сгради ще могат да бъдат финансирани с наличните пари и тогава окончателно ще решим въпроса”, поясни тя. По думите й в други страни от ЕС също са реализирани подобни програми за саниране със 100-процентова субсидия. Това е станало в Румъния, в Чехия и Словакия. Там обаче финансирането е изцяло от общинските бюджети, а не от държавната хазна.

Министърът каза още, че досега по националната програма за обновяване на жилищни сгради изцяло са завършени 5 блока, около 340 са в някаква фаза на процедурите. Едни са на етап обследване, други си избират изпълнители, а по трети работят строителите. Засега не се знае какъв финансов ресурс ще е нужен за обновяването им. „Нямаме точна сметка, но средно за една сграда отиват около 500 000 лв.”, добави тя. Павлова поясни, че от догодина и по националната програма ще могат да се обновяват кооперации с по-малко от 36 апартамента.

Строителният министърът обясни още, че забавянето на санирането по ОП „Региони в растеж” (2007-2013) се дължи на замразяването на програмата за определен период от време след 2013 г. Търговете за изпълнители бяха спрени за около 10 месеца, а след това се проведоха процедури с много специфични изисквания. „От ноември миналата година, когато поехме отново изпълнението на програмата от подадените проекти 299 отговаряха на изискванията”, каза още Павлова. „За около 200 от тях успяхме да обявим търгове за изпълнител, но не за всички се намериха строители. Причината е, че невинаги условията по сключените рамкови споразумения ги устройваха”, поясни тя.

По думите й стотина сгради са довършени по европрограмата, а останалите ще минат към националната. За целта в средата на януари ще бъде прието и специално постановление на правителството.