Социалната мрежа Twitter е подала патентна заявка, в която се описва уникална технология за управление на дронове. Предвижда се командите за дронове да се подават не от устройство за дистанционно управление, а чрез съобщения от Twitter.

Така например, с помощта на туитове, потребителите ще могат да издават команди за изпълнение на определени действия от дрона, вкл. снимане, запис на видео или кацане, свързани с конкретни координати, съобщи CNET. Получените кадри от снимането ще могат да се публикуват веднага в Twitter.

Социалната мрежа все още не планира да създаде собствен дрон, за разлика от Google и Amazon, които вече разполагат с няколко пълноразмерни, пълнофункционални прототипи на безпилотни летателни апарати.

Дроновете ще могат да интерпретират в команди не само нови съобщения, но също лайкове, ре-туитове и отговори на съобщения.

В един от възможните сценарии, дронът може да бъде изпратен на голямо спортно събитие на открит стадион, където да направи видео запис. Друга функция е заснемане на селфи – за целта дронът ще прелети на максимално близко разстояние до своя притежател и ще го снима.

След множество инциденти с дронове, САЩ въведоха правила за тяхната регистрация и ползване, които влязоха в сила този месец. На регистрация подлежат всички дронове с тегло над 250 грама, както и техните собственици. Неспазването на това изискване ще коства глоби и дори затвор на нарушителите.