Можем да се похвалим с пейка, дълга 1015 м и разстройство, продължило 136 дни.

Всеки народ се опитва да влезе по някакъв начин в книгата на „Гинес“. Българите не правят изключение. От години нашенци се опитват да поставят рекорди в една или друга област. Първата книга за световните рекорди на Гинес е издадена преди 60 г. Част от българските рекорди, вписани там са: - 100 м с препятствия – 12.21 секунди, поставен от Йорданка Донкова на 20 август 1988 г. Скок на височина – 2.09 метра. Рекордът на Стефка Костадинова е от 30 август 1987 г. Най-дългата мартеница – 10.74 км. Рекордът е поставен от Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева на 28 февруари 2014 г. в Русе.

Изпълнение с 333 гайди. България официално е първата държава, поставила световен рекорд на Гинес с гайди. Опитът, при който 333 родопски каба гайди озвучиха едновременно зала 1 на НДК е от 16 май 2012 г. Най-дългата дървена пейка, Пазарджик. Пейката е с дължина 1015 м и на нея могат да седнат 2020 души. Най-много коктейли, предлагани в бар – 2014. Този рекорд също е българскиq като е поставен от Пенчо Пенчев във варненски бар. Най-много набирания на една ръка – 17, поставени от Георги Гайдарджиев през 2012 г. Най-високата статуя на Св. Богородица в света – Хасково, 14 метра. Българска сватба подобри няколко рекорда – най-многолюдната в света (2800 гости), най-дългата сватбена трапеза (960 м).Третият рекорд сватбарите поставиха с 1200 литра агнешки курбан, сготвен по домашна тракийска рецепта.

Най-шокиращият български „Гинес“-рекордьор е Ангел Филчев от Пловдив, който е в графата за най-дълго разстройство. Той не излиза от тоалетната 136 дни, 7 ч и 23 мин. Това се случва, когато японска фирма го наема да изпробва нова технология за производството на английска сол. Нашият хапнал 5 лъжици и тичал в тоалетната повече от 3 месеца. Страданията си заслужавали, защото японците му платили 15 000 долара и влязъл в книгата на „Гинес“.

Ямболецът Атанас Атанасов също разтърси Гинес. Той разби конкурентите с умението си да познава произволно зададена дата и година в кой ден от седмицата се пада за периода от 1600 до 10 000 г.

Антонио Станоев с колекция от 2800 вестници и списания от времето на демокрацията също е записан в рекордите на Гинес.

Новите кандидати за „Гинес“

Един от последните български кандидати за рекорди e роден лимон. Цитрусовият гигант тежи близо един килограм и е отгледан не къде да е, а в село Полето, област Благоевград. Гордият му стопанин е Лъчезар Захов, който се кълне, че за отглеждането на лимона не са използвани никакви химикали. Стопанинът твърди, че се е грижил за цитрусовата дърво като за всяко друго нормално дърво - най-вече с любов. В резултат на това е получил натурален биопродукт с внушителни размери. От гигантският лимон може да се добие лимонов сок, колкото от поне десетина обикновени лимона, смята гордият стопанин, който засега не планира да провери дали това наистина е така.

Българският мореплавател Иван Димов планира околосветско пътешествие с малка лодка, с което смята да постави два рекорда на Гинес – за най-малка лодка и за време. „Ще тръгна От Северна Франция или от Южна Англия. Трябва да измина 54 000 километра със скорост 4 възела с помощта на вятъра. За да постигна това, трябва да се съобразя с ветровете и затова трябва да тръгна до януари”, обясни Димов. Очакването е пътуването да продължи девет месеца с безмоторна лодка. Самотното пътуване ще е без спирка, без дори българинът да види земята. „В един момент срещата с човек започва да те плаши. Изпитвал съм го. Аз след първия месец сам на лодката бях загубил ума и дума. Първото, което изрекох, ме изненада, защото не можах да си позная гласа”, каза Димов. Преди няколко дни ГЕРБ дари 20 000 лв. от партийната субсидия за мореплавателя.