В Кирково и в Момчилград хората са разтърсени от трагичната вест за загиналите в катастрофата край монтанското село Добри дол, общинските кметове изпращат катафалки да приберат мъртвите.

Кметът на Кирково Сали Рамадан е осигурил и автомобил, с който късно довечера ще отпътуват роднини на загиналите, а утре сутринта ще заминат 2 катафалки. "Трагедията е огромна. Починалите са гурбетчии от дълги години, само единият от ранените – Фахри на 56 г. от село Могиляне, е пътувал за пръв път към Германия. Той е бил няколко години на гурбет в Испания, но като се завърна пак не успя да си намери работа и отново потегли към Европа", разказа кметът. Той се познава лично с всички злополучни пътници от премазания микробус. Шофьорът Емир, който е сред жертвите, е само на 29 г., съпруг на кметицата на село Загорски и баща на три деца.

В Момчилград сме потресени, общината осигурява превоз за връщането на загиналите от село Лале, както и средства за погребението им, заяви говорителят на администрацията Мехмед Мехмед. Тежката катастрофа отне живота на 74-годишния Шукри Р. и Сабрие Х. на 45 г. Сабрие пътувала със свекъра си за Австрия при другия му син, също гастарбайтер. Там неговата съпруга била тежко болна и те искали да я посетят.

Кметът Акиф Акиф подчерта, че е необходимо режимът за подобни нерегламентирани превози да бъде изключително строг, а пътниците винаги да бъдат солидно застраховани. Трябва да излезем от застоя и от безработицата, тогава хората няма да бъдат принуждавани да търсят препитание в чужбина и няма да са жертви в катастрофи, коментира той.

Зловещият инцидент, при който на място край монтанското село Добри дол загинаха 5-има души, е станал снощи към 23 ч. Микробус "Фолксваген транспортер" с кърджалийска регистрация се е ударил челно в ТИР. Другите 4-има пътници в микробуса са с тежки наранявания в болницата в Лом. Всички са пътували за Германия след кратък отпуск в родните си села.

Още един мъртъв гурбетчия ще бъде доставен утре на летище София с полет от Франция. Около 40-годишният мъж е починал там от туберкулоза преди седмица. В Кирково дарителска кампания е набрала необходимите 9 000 лева за транспортирането на покойния, заяви кметът Сали Рамадан.

Петима души загинаха на място, а четирима са тежко ранени след тежка катастрофа между транспортен бус и ТИР край Лом.

Инцидентът е станал снощи в 23 часа след село Добри Дол, община Лом. Час преди полунощ микробус с 30-годишен шофьор от Кърджали, при движение с несъобразена скорост на мокър път, след десен завой губи контрол над волана. Микробусът навлиза в лентата за насрещно движение и се блъска в насрещно идващ ТИР с великотърновска регистрация. Той е управляван от 59-годишен шофьор от Горна Оряховица.

В микробуса са пътували 9 души - 2 жени и 7 мъже. От тях петима са починали в това число и шофьорът на микробуса, както и две жени. Останалите 4-ма пътници в микробуса са ранени с опасност за живота. Те са в реанимация в болница.