Доскорошните непримирими врагове Касим Дал и Лютви Местан вече са от един отбор – отбора на Турция и прокарването на нейните интереси в българската политика. И двамата са убедени, че пътят към евроатлантическите ценности минава през Анкара. Оттам тръгват и паричните потоци, които могат да осигурят политическото бъдеще на тандема Дал-Местан, пише Епицентър.бг.Доказателство за това е, че изгоненият от ДПС бивш председател потърси убежище в турското посолство, с мотива, че се страхувал за живота си. Друг е въпросът каква бе ролята на НСО, чиито гардове от началото на февруари 2014 г. го охраняват. При това бе преценено, че Местан има най-висока степен на застрашеност, което означава, че всеки месец той е струвал по 40 000 лв. на държавната хазна. Сметките показват, че са били прахосани 880 000 лв. на българския данъкоплатец, за да бъде пазен Лютви Местан през последните 22 месеца.

В неделя неочаквано неформалният лидер на Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД) Касим Дал изненадващо заяви, че е готов да работи с Лютви Местан и тримата депутати, които го последваха. Пред турскоезичния сайт ajans.bg Дал все пак се застрахова, че би приел отцепниците от ДПС, ако сред тях няма агенти на Държавна сигурност, какъвто е Лютви Местан (агент Павел). „Вратата ни е винаги отворена за хора, които споделят нашите идеали“, обясни Дал, който също „напусна“ ДПС заради нерегламентирани връзки с турски спецслужби.

Преди дни пред Епицентър.бг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че докато Ахмед Доган е бил председател на ДПС, нито веднъж не се е срещал с Реджеп Ердоган. Конфликтът между двамата датирал още от 2010 г., когато тогавашният лидер на Партията на справедливостта и развитието го кани на присъства на митингите за предстоящия референдум (чрез него бяха премахнати всички светски достижения от Конституцията на Кемал Ататюрк). Доган отказал, а вместо него рамо до рамо с Ердоган застава Касим Дал.

Още преди да си тръгне от ДПС, връзките на Касим Дал с турските ислямисти и службите на южната ни съседка бяха сред най-коментираните теми в движението. Бившите му съпартийци твърдят, че близостта му с Ердоган и финансовата зависимост от Турция са причините той да напусне ДПС през 2010 г. след скандал с Ахмед Доган и мистериозното самоубийство на Ахмед Емин. Впрочем, Емин сложи край на живота си навръх рождения ден на Дал на 17 октомври, който за първи път се наложи да го отбележи в централата на „Александър Стамболийски“ 45А.

Веднага след като си тръгна от ДПС, Дал обяви, че има намерение да създаде нова партия. Още тогава усилено се твърдеше, че Турция ще финансира инженерния му политически проект, а негови снимки, заедно с Ердоган и Корман Исмаилов заляха медиите. Заради провала на НПСД на поредица от избори, Турция спря паричните потоци и отново потърси рамо от ДПС.

Затоплянето на отношенията между движението и Анкара започва след януари 2013 г., когато Доган назначи за лидер Лютви Местан. Оказва се, че доскорошният председател е търсил помощта на Турция, за да се бетонира на лидерския пост. През последните 3 години за първи път се заговори, че в българския парламент Реджеп Ердоган има депутатска квота, толерирана лично от Местан. Затова не е случайно, че заедно с него от движението си тръгват бившият шеф на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед, бившият говорител на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов и Айдоан Али от Шумен.

Странна е готовността на Касим Дал да приюти изгонения от ДПС Местан и сподвижниците му и да ги вкара във властта през задния вход (НПСД не само са част от РБ, но и имат свой министър – просветния Тодор Танев, зам.-министър на отбраната – Орхан Исмаилов и областен на София - Веселин Пенев.)

Само преди няколко седмица Дал говореше срещу агент Павел (Лютви Местан) с нескрита неприязън, обвиняваше го в ченгеджийски номера и твърдеше, че е подслушван по време на кабинета „Орешарски“, за да може да му осигурена охрана от НСО. Тогава той попита колко е струвало на хазната Местан да бъде пазен от държавните гардове. От думите му стана ясно, че НСО е пазило доскорошния лидер на ДПС по донос, че Касим Дал е искал да го убие.

По Коледа наистина се случват чудеса! Доказателство за това е фактът, че непримиримите довчерашни врагове Корман Исмаилов и Местан са провели среща, на която са набелязали бъдещи общи политически действия. Днес стана ясно, че Касим Дал отново е в Турция. Той отказа да внесе уточнения за бъдещите си планове в отцепниците от ДПС.Не е ясно само къде се намира в момента Лютви Местан.