Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е поискал разследването за пране на пари срещу него да бъде прекратено или внесено в съда, съобщава „Правен свят".

Бисеров се е възползвал от правото, което законът дава на всеки обвинеям за тежко престъпление, който не е бил предаден на съд в рамките на две години. Той и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени на 15 ноември 2013 г. Аналогично искане е направил и Главинков.
Според прокуратурата изпирането на пари е станало в периода 13 декември 2012 г. - 21 февруари 2013 г., когато Бисеров и Главинков са извършили финансови операции с 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които са знаели или предполагали, че са придобити чрез престъпление.
На 20 декември съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд е определил срок от три месеца, в които прокуратурата да бъде внесе делото в съда или да го прекрати.
След първоначално повдигнатите обвинения, това за прането на пари не беше включено в обвинителния акт, с който Бисеров беше пратен на съд през пролетта. В него пък изобщо не фигурираше Главинков. Христо Бисеров беше даден на съд за три престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 19 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари (около 700 хил. лв.) по сметки в Швейцария.
На 1 декември градският съд оправда бившия зам.-шеф на парламента по всички обвинения. Според съдия Снежина Колева възможностите за доказване на обвиненията са изчерпани в досъдебното производство и за съда не е имало друг вариант освен да реши делото само върху събраните доказателства, а от тях нямало как подсъдимият да бъде осъден.
В хода на делото стана ясно, че съдебната поръчка до Швейцария за разкриване на банкова тайна за сметките на Бисеров не е изпълнена. От Швейцария първо заявиха, че искането на българските власти е непълно и затова не отговарят, а накрая са отказали да я изпълнят, защото според тяхното законодателство, в случая с бившия депутат няма извършено престъпление.
Прокурорите Боряна Бецова и Дойчо Тарев обаче са категорични, че ще протестират присъдата, защото събраните доказателства са достатъчни.