Кражби на съоръжения от електроразпределителната мрежа оставиха без ток над 50 хиляди домакинства и стопански обекти през 2015 година на територията, обслужвана от Енерго-Про.

От началото на годината са регистрирани 33 изключвания на електропроводи средно напрежение, вследствие на посегателства на обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток в резултат на кражбите, е над 116 часа.

Съоръженията, които стават обект на набези, са най-често медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електромери, различни видове трансформаторни системи, от които злоумишлениците демонтират части или източват технически течности. Сред откраднатите съоръжения има и съвсем нови, за които компанията е инвестирала средства през последните 2-3 години.

Освен че нанасят материални щети на електроразпределителните дружества, тези деяния вредят на сигурността и безопасността на захранването, създават рискове за живота и здравето на много хора, оставят клиентите на дружеството без ток, докато причинените от тях аварии не бъдат отстранени. Кражбата на нулев проводник, например, води до подаването на високо напрежение към домовете на хората, от които се повреждат електроуреди и битова техника.

„Кражбите на електрически съоръжения нанасят тежки поражения върху състоянието на енергийната система в цялата страна. От подобни прояви всички ние като потребители губим два пъти - първо, защото електроразпределителните дружества изразходват средства за възстановяване на щетите от посегателствата вместо да ги влагат в развитие на електроенергийната инфраструктура и в подобряване на услугите. Второ, защото всяка кражба означава прекъсване на захранването. Но преди всичко подобни деяния застрашават живота и здравето на хората“, заяви Николай Николов, председател на Управителния съвет на Енерго-Про Мрежи.