Последни 3 дни остават, за да се освободите от плащането на такса за събирани и извозване на смет за имоти, които няма да ползвате през цялата следваща 2016 г. Освобождаването от таксата става, като се подаде декларация по образец в общината до края на тази година, съобщава „Стандарт”.Но тъй като 31 декември е почивен ден, трябва да подадете декларацията до 30-ти. Дори да не ползвате имота обаче, няма да се освободите от пълния размер на такса смет, тъй като тя има няколко компонента. Можете да се освободите от плащането за сметосъбиране и сметоизвозване. Но пак ще дължите компонентата от такса смет за обезвреждане на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване.

До края на годината изтича още един важен срок - за ползване на данъчните облекчения за деца чрез работодателя. Законът предвижда годишните облагаеми доходи на един от родителите да се намаляват с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. 

Тъй като данъкът е 10%, реално налозите на един от родителите ще бъдат намалени с 20 лв. за едно дете, с 40 лв. за две и с 60 лв. за три и повече деца. За дете с 50 и с над 50 на сто степен на увреждане годишният доход се намалява с 2000 лв., което значи, че ще бъдат спестени данъци за 200 лв. Данъчните облекчения за деца може да се ползват по два начина. 

Първият е с подаване на годишна данъчна декларация за доходите до 3 май 2016 г. За хората, които работят само на трудов договор е по-удобен вторият начин - чрез работодателя, който е задължен да извърши годишно облагане на трудовите доходи на лицето до 31 януари 2016 г. В този случай работникът трябва да предостави на работодателя до 31 декември декларация за данъчното облекчение, както и останалите необходими документи - декларация от втория родител, че няма да ползва облекчението, и валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, ако става въпрос за дете с увреждания.

До края на годината физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани, могат да избират реда за облагането на доходите от дейността си през 2016 г. - дали да плащат 15% данък като едноличните търговци и да водят счетоводство за всичките си разходи, или да ползват нормативно признати разходи и да плащат данък от 10%.

Ако изберат облагането да е по реда за едноличните търговци (ЕТ), земеделските стопани трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото за избор за облагане като ЕТ се упражнява с подаване на декларация до 31 декември. Веднъж подадена декларацията важи за целия петгодишен период, през който лицето е избрало да се облага по този ред. Без да се подава декларация се прилага общият ред и стопанинът плаща данък от 10% върху доходите си като ползва нормативно признати разходи.

Образецът на декларацията за облагане като ЕТ може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офисите за обслужване на НАП в цялата страна. Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в местния офис на НАП по постоянен адрес. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.