В Англия, Уелс и Шотландия са издадени стотици тревоги и предупреждения за наводнения, след като множество реки преляха от коритата си вследствие на проливните дъждове. 25 от предупрежденията са за опасни наводнения.

В град Йорк между 300 и 400 души са призовани да напуснат домовете си, а наводненията застрашават общо 3500 сгради.

Министърът на околната среда Лиз Тръс заяви, че властите ще направят проверка на защитните съоръжения. Тя подчерта, че валежите в части от Северна Англия са били безпрецедентни и някои съоръжения са „залети“. Министърът предупреди и че част от реките още не са достигнали връхните си нива, предава Фокус.

Наводненията са станали причина за взрив на газ в град Радклиф, в графството Голям Манчестър. Малък мост над река Ируел е бил отнесен от придошлите води и именно той вероятно е прекъснал газова тръба, вследствие на което е произведен взрив. Властите увериха, че инцидентът е овладян. Местни жители съобщават за още една силна експлозия и гъст дим, който се издига над мястото.

Британските градове Лийдс и Манчестър също пострадаха от наводненията в Северна Англия, след като централните улици бяха потопени частично под вода. Метеорологичната служба обяви, че падналите за няколко часа количества дъжд се равняват на над 1 месец валежи.

Наводненията в Манчестър са предизвикани от преливането на река Ируел. Центърът в Лийдс е под вода, след като реката Ер е излязла от коритото си.

Над 7500 абонати в графствата Голям Манчестър и Ланкашир остават без ток.