Атентатът в Кербала е поука за Българската армия, но никой не искаше това да се случи. Това каза в интервю за Фокус генерал-лейтенант Симеон Петковски (р), бивш заместник-министър на отбраната, във връзка с навършващите се днес 12 години от атентата с кола-бомба в българската база „Индия” в Кербала, при който загинаха 5-ма български военнослужещи.

„Атентатът в Кербала беше един трагичен случай. Момчето на име Алексей, което спаси командира си, лягайки върху него, коментира, че грешката се изразява в липсата на подготовка. Ние не очаквахме такова нападение. Вие знаете, че тогава един снайперист успя да убие шофьора на камиона, за да не се взриви в сградата. Ако това се беше случило, последиците щяха да бъдат още по-големи. Всички бяхме покрусени и тържествено изпратихме жертвите в Централния военен клуб, но всичко това беше една много тъжна история”, посочи генерал-лейтенант Симеон Петковски.

По думите му, инцидентът е могъл да бъде избегнат, ако са били взети всички мерки за безопасност.

„Просто нашите хора не се предвиждали, че това може да се случи. След атентата военнослужещите се преместиха в другата база и взеха всички мерки, но вече беше късно. За случилото се изприказваха много приказки, но дано не се случи това втори път”, обясни още той.

Генерал-лейтенант Петковски отбеляза, че тогава сме били под командването на полската дивизия. „Командирът на тази дивизия е бил длъжен да вземе всички мерки. И нашият командир на батальона не е очаквал такова нещо”, категоричен бе той.

„Все пак Българската армия добре се готвеше и всички наши момчета, които заминават за мисии, са добре подготвени. Те са едни от най-подготвените войници, макар, че не са участвали в сражение, но са били в точките, където има опасност да бъдат унищожени”, допълни генерал-лейтенант Симеон Петковски.