Броени дни преди Коледа, на 15 декември, бе честван Международния ден на чая. Денят е избран чудесно - да топли дългите студените вечери, там където е зима, и да радва сетивата, където цари жарко лято.
В различни страни пият различен чай, слагат му различни добавки. Но има няколко вида, които се радват на всеобща любов, както и правила, които са валидни почти навсякъде.

1. Зелен -
ефективна
профилактика
срещу рак

Зеленият чай се слави като мерцедеса на чайовете. Приготвя се от листата на растението Camellia sinensis, известно като чаен храст.
Първият зелен чай е произведен преди 4000 г. при китайския император Шенонг. От тогава до днес е предпочитана здравословна и профилактична напитка с доказан ефект.
Чаша зелен чай съдържа само 35 мг кофеин, докато в черния и еспресото има по 45 и 110 мг.
Съществуват повече от 50 разновидности зелен чай, произвеждани в Китай, Индия, Япония, Шри Ланка, Виетнам, Индонезия, Непал, Малайзия. Те се различават по вкус и добавки, но общото между тях е, че при обработката са подложени на минимално окисляване. Сред най-популярните видове са зелен чай с жасмин или женшен.
Зеленият чай е отлична профилактика срещу рак, намалява риска от сърдечносъдови заболявания, контролира нивата на холестерола и кръвната захар, подпомага противовъзпалителните процеси, изхвърлянето на токсините, контрола на теглото и намалява риска от смъртност, причинена от разни фактори.
2. Бял - за изтънчени
познавачи и ценители

Белият чай е по-скъп от зеления, тъй като се произвежда само в кратък период от време. Затова пък е на почит сред изтънчени познавачи и ценители.
Белият чай е характерен с това, че при запарването готовият продукт се оцветява съвсем леко.
Белият чай се приготвя от най-младите и нежни листенца на чаения храст, които току-що са се показали. Те се събират в началото на сезона и също като зеления чай се подлагат на минимална обработка. Оставят се да се изсушат на естествена слънчева светлина.
В белия чай има до 60% по-малко кофеин от зеления. Поради това може да се пие в по-големи количества. Дори да остане по-продължително в запарката, той не придобива характерния стипчив вкус на зеления. Името “бял чай” произлиза от финия сребристобял мъх, с който са покрити неотворените пъпки на чая. Между него и зеления е т.нар. жълт чай.
3. Оолонг - между
зеления и черния

Оолонг или улонг е сорт зелено-черен чай. Това е растението малко след като е било зелено и малко преди да узрее напълно. С други думи това е полуферментирал чай, който носи по малко и от свойствата и качествата на неокисления зелен чай, и от наситения аромат и вкус на напълно окисления черен чай. Като двамата си събратя обаче оолонг притежава същите доказани профилактични и лечебни свойства.
Този чай изгаря мазнините в тялото, пази кръвоносните съдове от натрупване на токсини и холестеролни плаки, балансира нивата на кръвна захар. Има малко по-високи количества кофеин и действа ободряващо, което трябва да се има предвид при консумацията му в късните вечерни часове.
4. Ройбос - чудото
на Южна Африка

Чаят ройбос се приготвя от храст, който принадлежи на семейство бобови и вирее само на няколко места в Южна Африка.
За производството на чай се използва и зеленият, и зрелият ройбос. И двата вида са великолепен антиоксидант, който ограничава действието на свободните радикали, които иначе увреждат и рушат клетките в организма. Заради укрепващото действие на имунната система и забавянето на процесите на стареене, ройбосът е предпочитан от милиони хора по света.
Тъй като не съдържа кофеин, може да се пие по всяко време на денонощието и е подходящ за хора, които са чувствителни към съставката, в това число бременни, кърмачки и деца. Има успокояващ ефект и е подходящ за хора, страдащи от нервно пренапрежение, стрес и нарушения в съня.
Съдържа желязо, калий, мед, калций, манган, цинк, магнезий, както и витамините А, С, Е, РР.
5. Хъни буш - ароматът
на черната перла

Този чай се прави от т. нар. меден храст - рядко растение, което се среща само на едно място в Южна Африка. Макар че принадлежи към семейството на ройбос, има по-различен, естествено сладък вкус, откъдето идва и името му.
Този вид чай е богат на флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства.
Полезен е и за жени, и за мъже, защото регулира хормоналния баланс при жените и понижава риска от рак на простатата при мъжете. Отлична профилактика за рак на гърдата и яйчниците.
Играе ролята на метла срещу токсините, а с антимикробните и антивирусните си свойства предпазва от ред заболявания - от банални настинки до сериозни възпаления.
Тъй като не съдържа кофеин, може да се пие по няколко чаши на ден, включително късно следобед и вечер.
6. Каркаде - рубиненият
склад на витамин С

Каркаде е чаят, който се прави от храста хибискус, отглеждан в ограничени райони в северната част на Африка - главно в Египет. Този чай е бил любима напитка на египетските фараони.
Цветовете на хибискуса имат характерен наситен пурпурно-рубинен тъмночервен цвят, какъвто има и готовият чай. Вкусът на готовата напитка е приятно кисел и се приближава до вкуса на чистия шипков чай.
Не съдържа кофеин, но затова пък е богат на витамин С, което му създава славата на напитка с ободряващ и имуностимулиращ ефект.
Освен за всекидневна употреба, е особено препоръчителен за спортисти и хора, които извършват тежък физически труд. На вкус е леко стипчив, което помага за укрепване на кръвоносните съдове.
7. Ма̀те -
темперамент
и страст
от Южна
Америка

Родината на чая ма̀те е Южна Америка. Тъкмо там той се употребява най-много. Когато го купувате, не забравяйте да поставите ударението на думата на буквата “а”.
Това е доста силен чай, защото съдържа матеин - аналог на кофеина, но с по-продължително действие. Затова трябва да се избягва запарка със силна концентрация или пиенето му вечер. Ако искате по-слаба напитка, поставете двойно по-малко листенца, отколкото при приготвянето на бял или зелен чай.
Ма̀те съдържа микроелементи, минерали и витамини, които повишават имунитета, намаляват холестерола, подобряват умствената дейност, повишават потентността. С матето обаче не бива да се прекалява - за разлика от другите чайове не се препоръчва употребата му повече от 1 чаша на ден.
Това е единственият чай, който по традиция се пие с метална сламка. Тя завършва с дупчици, които играят ролята на цедка. Затова листата остават през цялото време в съда, който обикновено е изработен от сребро, животински рога или дори от... тестиси на бик.
8. Плодовият -
хапнете парченцата
плод с лъжичка
след чайната
церемония

Истинският плодов чай се състои само от малки парченца изсушени плодове. Колкото по-ситно са нарязани парченцата, толкова по-качествен е чаят. Причината е, че когато се запарят, ситните парченца могат да пуснат много повече аромати и полезни вещества чак от вътрешността на плода.
Най-хубавите плодови чайове са смес отколкото може повече плодове - ябълка, портокалови кори, ягоди, малини, къпини, сушени череши и вишни, дюли, боровинки, шипки. Погрешно и подвеждащо е това, което правят някои производители, като наричат плодов чай онзи, който има като основа черен чай, към който са добавени изкуствени аромати.
Истинският плодов чай няма толкова наситен аромат както изкуствено уханните си събратя. Той трябва да остане залят с горещата вода поне 15 минути. Предимството на чистия плодов чай е, че ако се сложи насипен в съда за запарване и няма други добавки освен сушените плодове, те може да се изядат с лъжичка в края на церемонията.
9. Седем билки
- природният
български принос

И ний сме дали нещо на света. България може да се похвали с прекрасни билкови чайове в различна комбинация според фантазията и нуждите на пиещия чай.
От векове се смята, че сакралният билков чай има 7 билки. Те могат да се комбинират по различен начин. Защо седем? Според познавачи това е пределът, при който може да се усети вкусът на всяка билка, без да си “пречат” една на друга. Има билки като маточина и риган, които ухаят приятно във вид на растения, но запарени придобиват неприятен или горчив вкус. Затова тревите трябва да се подбират и дозират внимателно. Ето някои от най-популярните комбинации:
l мента, маточина, шипка, лайка, бъз, листа от горска ягода, мурсалски чай
l мента, липа, жълт кантарион, риган, листа от горска малина, див копър, лимонена трева
l мента, градинска салвия, магарешки бодил, мащерка, бъз, листа от къпина, липа
10. Черен
- класика
в жанра

Това е най-универсалният и популярен чай по света. Класическият черен чай има стотици разновидности - от по-силен за закуска, известен като English Breakfast, до по-лек - за популярните английски следобедни партита Five O'Clock.
Към черния чай често се прибавят разни аромати, които създават впечатлание, че става въпрос за напълно различен вид, но това не е така. Сред най-популярните добавени аромати е бергамотът. Така се получава черен чай, известен като ърл грей и по-леката му разновидност - лейди грей.
10 полезни добавки към всяка чаша...
Не слагайте мед
в горещ чай -
губи свойствата си

Към изброените видове чай може да се сложат една или няколко добавки, които увеличават “коефициента на полезно действие”. Ето топ 10 на добавките -
l Парченца пресен или сушен джинджифил на прах - придава специфичен леко лют вкус и увеличава загряващите свойства. След изпиване на чая може да се сдъвче.
l Парченца корен от женшен - не променя съществено вкуса, но увеличава полезното му действие
l Парченца червена люта чушка или лют червен пипер. Придава приятно парещ вкус на напитката, чисти токсините, загрява при простуда, сваля високата температура.
l Парченца лимон - увеличава алкалната среда в тялото. Киселинната намалява кислорода в кръвта, пречи на метаболизма, води до увеличаване на холестерола и токсините.
l Мед. Ако не можете да пиете чай без захар, предпочетете мед, но го добавяйте едва когато можете да потопите кутре в чашата. Полезните свойства на меда се губят над 30 градуса.
l Пръчки канела. Опитайте да добавите истинска, известна още като цейлонска канела, а не касия. Можете да ги различите по цвета и вида - истинската е сладка, а касията - пиперлива. Истинската е светлокафява, а касията - червеникава. Пръчките на касията се свиват навътре от двете страни, а пръчките на цейлонската канела - само от едната.
l Кардамон или индийско орехче
l Кориандър, карамфил - добавени накуп, последните 5 подправки правят чай масала
l Мляко - има силно диуретичен ефект
l Плодчета черен бъз. Не променят вкуса, но са полезни като стимулант на имунната система. Може да се изядат накрая.
...и 10 правила за
чаена нирвана
Избягвайте пластмасови чаши и метални цедки
Не пийте чая врял. Някои го предпочитат дори студен ice tea
Пийте го без захар, мед или подсладители като в Китай
Не заливайте листенцата с вряща, а с вода 70-90 градуса
Не оставяйте листенцата или торбичката по-дълго от посоченото на опаковката. В краен случай - не повече от 10 минути
Прецеждайте през порцеланова, а не през метална цедка
Не запарвайте в метална или пластмасова чаша
Разбърквайте с порцеланова, а не с метална лъжичка
Силните чайове пийте сутрин до ранния следобед. Вечер предпочитайте билкови или чисти плодови чайове.
Не запарвайте вече употребен чай, ако искате да усетите интензивен вкус
Предпочитайте насипните чайове, а не пакетчета - така можете да дозирате според големината на съда и вашия вкус.