Китай официално сложи край на политиката на едно дете с обнародването днес на закона, разрешаващ на семействата да имат второ дете.
Законът влиза в сила от 1 януари, предаде Синхуа. Целта е да се спре застаряването на населението и да се даде тласък на растежа.
През октомври Китайската компартия обяви края на тази спорна политика, наложена преди повече от три десетилетия. Всички женени двойки вече ще могат да имат второ дете, но ограниченията се запазват за допълнителните раждания.

Китай въведе ограничаването на раждаемостта през 70-те години, за да спре галопиращата демография. Ръководството на страната твърди, че тази политика е била един от главните фактори на икономическия подем и е предотвратила 400 милиона раждания.

Етническите малцинства обаче са били до голяма степен пощадени от ограниченията и в селските райони на семействата е било разрешено да имат второ дете, ако първото е момиче.

Политиката на едно дете бе дълго време прилагана от комисията за семейно планиране, сляла се по-късно с министерството на здравеопазването. Стотиците хиляди нейни функционери са издавали разрешителни и са налагали глоби, а също са прибягвали до насилствено стерилизиране и до късни аборти, отбелязва АФП.

Тези селективни аборти и детеубийства заради традиционното предпочитание на момчета, станаха причина за сериозно неравновесие. През 2014 на 116 родени момчета се падаха 100 момичета, като съотношението в населението бе 105 мъже за 100 жени.
Освен дисбалансът мъже/жени застаряването на населението вече поставя огромни предизвикателства пред най-населената страна в света с 1,37 милиарда жители.

Преди две години Пекин смекчи ограничението, разрешавайки на китайците да имат второ дете, ако един от родителите сам е бил единствено дете.
Според експертите решението да се сложи край на политиката на едно дете е прекалено закъсняло, за да се обърне сегашната тенденция на застаряване на населението – източник на тревога за ресурсите от работна ръка за китайската икономика, чийто растеж се забавя.

Китай освен това ще позволи на своите граждани, които нямат документи за гражданско състояние – това са често хора, родени в нарушение на политиката на едно дете – да се ползват от здравна помощ и достъп до образование, съобщават китайските медии.

Близо 13 милиона „деца на черно“ или 1% от населението нямат постоянно жителство, което е задължително условие за нормално гражданство в Китай.