28-годишният Георги Андонов имаше всички шансове да посрещне 2016 г., гледайки зарята не през решетките на килията си.

Младият мъж е в затвора от 2008 г., осъден е за тежко престъпление – убийство, при това на собствената му баба. Заради крехката му възраст съдиите са по-снизходителни и му дават 9 години и 9 месеца. Тъм тях се добавя предишно условно наказание от 1 г. и 1 м. Бабата се оказва перфектният затворник – работлив и кротък. Затова и без колебание той е преместен от основния корпус в общежитие, а след това променят и режима му. Следващата стъпка е условно предсрочно освобождаване. Но всичко се срутва на 4 юли 2015 г.

Денят е събота, а Георги е в първата си месечна отпуска като пандизчия на лек режим. Пуснат е още в петък и трябва да се прибере до 14.30 ч. в неделя, 5 юли. Пандизчията се надява да прекара нощите с Галя, която познава отскоро, но след като в петък това не се случва, той се напива порадъчно в мъжка компания. Поне така разказва след престъплението. Рано сутринта на 4-ти обаче той е пред блока на Галина и когато младата жена влиза в опела си, той се приближава и отваря шофьорската врата. Галина му обяснява, че бърза за работа, но забелязва увития в найлонова торба нож, който Георги държи и изпълнява заповедта му да се премести на дясната седалка. Докато затворникът се опитва да заключи колата, тя отваря вратата и побягва към близкия парк. Пандизичията обаче хуква след нея. Той е разярен от поведението й, вади нож и хаотично я пробожда по цялото тяло.

Острието на затворническия нож се забива в гърдния кош на младата жена и по чудо не засяга сърцето. Наранен е обаче черния дроб. Галина е прободена е два пъти в корема като при един от ударите е разкъсана артерия. За да я спасят, съдовите хирурзи от бургаската болница трябва извършат сложна реконструктивна интервенция. Има прободни рани по краката, а прорезите по ръцете показват, че жертвата неистово се е опитвала да се защити. Заради виковете "Помощ" на улицата изскачат няколко човека от най-близкия бл. 60 и от търговските обекти.

Ресторантьорката Арми е сред първите, които се опитва да спре обилното кровотечение от корема и гърдите на Галина. Тя чува и кой е нападателя от самата жертва - Георги Бабата. Галина казва още две важни неща - че нападателят е затворник, който в момента е в отпуск. Името съобщава на полицаите от Второ РУП друг свидетел - Галин Димов, който държи близкото кафене "Тропикана". Той успява и да види нападателя, който побягва през парка.

Жертвата Галина Георгиева е оказва майка на 4-годишно момченце от друг криминално проявен - Ивелин Цветков-Звездата. Още докато е на 18 г. Звездата е отвлечен и бит от хора на прохождащата по това време групировка на Митьо Очите. Малко след това влиза в затвора, по-късно втори и трети път. Междувременно се жени за Галина. За последно е излязъл от затвора през май, но живее отделно, тъй като с Галя вече са разведени. Полицаите го откриват в квартирата му.

Часове след кървавото нападение от Областната дирекция на МВР съобщиха, че извършител е бившият съпруг. Денонощие по-късно става ясно, че пресинформацията е трик, за да се преспи вниманието на действителният извършител. Докато Георги си мисли, че е изпързалял ченгетата и планира да напусне страната, криминалисти разпитват съкилийниците му и събират информация къде може да се укрива. Той все още е в отпуск. Полицаите изчакват до 14.30 ч. в неделя и когато Бабата не се прибира в затвора и след това минават в акция. Затворникът е задържан в Сливен. Още от началото защитата му поема бургаският адвокат Камен Кънев. Макар че е служебен защитник, той не маркира формално участие в процеса. Твърдо отстоява тезата, че клиентът му не трябва да бъде съден толкова строго, акцентира и на смегчаващи вината обстоятелства.

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу Георги Бабата на 20 октомври и го приключи за един ден, тъй като извършителят направи самопризнания и това спести дългата процедура с разпити на свидетли и експерти. 27-годишната Галина Георгиева, вече възстановена, се яви в съдебната зала, но изненадващо не поиска да бъде частен обвинител, не пожела и никакво обезщетение. Не искам никога повече да го видя, обясни, треперейки, младата жена пред съдебната зала. Не съм имала никакви отношения с него, почти изкрещя тя. Жертвата дойде на процеса заедно с приятелка и бившият си мъж Ивелин.

Георги Андонов е направил всичко, което е било достатъчно за настъпването на смъртта на Галина Георгиева, престъплението е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен за жертвата начин и в условията на опасен рецидив, заяви в пледоарията си прокурорът Мануел Манев и поиска доживотна присъда, която да бъде редуцирана на 30 г. лишаване от свобода заради бързия процес. Според Манев няма никакви смекчаващи вината обстоятелства.

Прокурорът подчерта, че 28-годишният мъж е извършил престъплението докато е бил в отпуск. Вместо да покаже, че се е превъзпитал, той се въоръжил с 30-сантиметров нож.

"Очевидно носенето на хладно оръжие с такива размери е в противоречие с идеята на покаже добро поведение", коментира обвинителят.

Адвокатът Камен Кънев подчерта, че защитата приема всички обстоятелства от обвинителният акт, дори благодари на прокурора за подробното обвинение, на базата на което е поискано и съкратеното съдебно производство.

Кънев не се съгласи обаче, че извършването с особената жестокост и мъчителния за жертвата начин са утежняващи вината обстоятелства, тъй като те вече веднъж са включени в квалификацията на престъплението. Той подчерта, че клиентът му е съдействал по време на разследването и пледира за наказание при балансиращи обстоятелства в рамките на първата, предвидена от закона възможност - т.е. между 15 и 20 години. Според адвоката престъплението трябва да се определя като опит за убийство, той подчерта, че Галина Георгиева е прекарала само 11 дни в болница, след което е продължила лечението си у дома.

Подсъдимият напрактика е бил изоставен от родителите си - баща му заминал за чужбина, а майката му била алкохоличка, стана ясно от адвокатската пледоария.

В нея Камен Кънев включи моменти от психиатрично-психологическата експертиза на Андонов, според която у затворника се проявяват шизоидни черти, стил и начин на живот. За клиента му било присъщо т.нар. състояние на фрустрация, при което човек, чувствайки се излъган в очакванията си, драстично губи контрол върху себе си.

Ти си сериен убиец, убиваш хората като на кино, не сдържа емоциите си съдията по делото Захарин Захариев, когато започна да разпитва Георги Андонов за първото му убийство. Първата инстанция осъди Георги Бабата на доживотен затвор, като тази присъда бе намарена на 30 г. лишаване от свобода.

Адвокат Камен Кънев обжалва и апелативният съд разгледа делото на 15 декември. Защитникът посочи практиката на съдилища от Бургаския съдебен район и по конкретно дела за довършени убийства, за които са били наложени по-леки наказания от доживотен затвор и лишаване от свобода за срок от 30 години.

Много съжалявам, не съм искал да убивам Галя и отидох при нея с такова намерение, измънка бабата в съдебната зала.

Представителят на държавното обвинение пледира втората инстанция да потвърди суровото наказание на Андонов. Прокурорът обърна внимание, че Андонов е извършил опита за убийство в деня, когато е бил в домашен отпуск, по време на изтърпяване на наказание, наложено от Сливенския окръжен съд за убийството на неговата баба, което е осъществил в деня след изтърпяване на друго наказание за престъпление срещу собствеността.

И в двата случая са установени особена жестокост, хладнокръвие и дързост при начина на извършване на престъпленията, каза обвинителят.

Очаква се Апелативен съд да се произнесе в началото на януари. Каквото и да е решението обаче, със сигурност процесът срещу Бабата през 2016 г. ще стигне до ВКС.