Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че няма да си сътрудничи с коалицията Русия, Сирия, Иран и Ирак в борбата срещу групировката „Ислямска държава”. Той казал на Владимир Путин, че това няма как да стане, докато начело на Сирия стои президентът Башар Асад.„Сирия, Иран, Ирак и Русия сформираха в Багдад квартет и помолиха Турция да се присъедини, но аз казах на Владимир Путин, че не мога да седя заедно с президента (Асад), чиято легитимност предизвиква съмнения”, каза Ердоган в интервю за телевизионния канал „Ал Арабия”. 

Говорейки за турските военни в Ирак, той заяви, че те са там по молба на иракските власти, за да обучават. „Когато ИД влезе в Ирак, иракците ни помолиха за помощ и ние казахме, че сме готови. Помолихме да бъде определено място за нашата база и те го направиха. Всичко започна в началото на март миналата година, а през март тази година отидохме в Башика”, каза Ердоган. 

Пред „Ал Арабия” турският президент призова страните от Близкия изток да се обединят с цел противопоставяне на съществуващите заговори по разпалване на междурелигиозна вражда в региона. „В света има намерения да бъдем разделени, затова ние сме длъжни да обединим усилията си. Вижте какво става в Ирак, Сирия, Палестина и Либия”, посочи той. 

Ердоган добави, че страните в региона трябва да преодолеят тези проблеми. Ако това стане факт, ислямският свят ще стане по-могъщ.