В тежък телефонен разговор с Давутоглу премиерът дал ясно да се разбере, че вътрешнопартийните отношения в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция.
Бойко Борисов категорично е отказал да се намеси във вътрешнопартийния скандал на ДПС, за което върху него е бил упражнен силен дипломатически натиск. Българският министър-председател е имал тежък телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу в сряда, 23 декември, по обяд след заседанието на правителството в София, твърди "24 часа", като се позовава на неофициална информацията.Още във вторник привечер, след като е започнала странната драма с Лютви Местан, приютен вероятно за часове в резиденцията на турския посланик Сюлейман Гьокче в София, Борисов е бил атакуван от дипломати в българската столица и от Анкара, да приеме разговор с колегата си Ахмет Давутоглу. Според източните от спецслужбите лидерът на ДПС е разчитал на сигурност и подкрепа от Турция и затова в нощта на вторник срещу сряда са направени десетки опити официално Анкара да потърси контакти с най-висшия ешалон на изпълнителната и законодателната власт в България.

Канонадата телефонни обаждания, мейли, смс-и и изпращане на посредници е продължила в сряда, когато скандалът се разрази и стана ясно, че Анкара има важна роля във войната между Ахмет Доган и Местан. София е отколнявала дипломатическия натиск с обяснението, че в България са светли коледни празници и вътрешнопартийните проблеми на ДПС не са тема за каквито и да било коментари.

Борисов все пак е приел в сряда разговор след почти денонощие откази. Разговорът е продължил почти 30 мин. Премиерът Давутоглу е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Според дипломатически източници, цитирани от "24 часа" българският министър председател е бил категоричен, че вътрешнопартийните отношения в ДПС не могат да са залог на отношенията България-Турция. Борисов предупредил, че не приема българите да страдат от политически пристрастия към Русия или Турция. На практика премиерът ни дал ясен знак на своя колега, че пред Местан и Доган избира България, пише още "24 часа".

Давутоглу е настоял в телефонен разговор още в сряда Борисов да приеме официално турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който трябваше да пристигне в кърджалийска област днес по повод отбелязване на 31 години от възродителния процес. Българският премиер категорично е настоял Анкара да се въздържа от подобен дипломатически знак. 

В сряда вечерта почти до полунощ 4 дипломатически автомобили стояха пред резиденцията на турския посланик, вероятно в очакване на официалната позиция на София към посещението на дипломат номер 1. Определено първо за официално, станало после частно, а накрая, както стана ясно днес то не се състоя.