Понякога хората решават, че не искат да общуват с вас само с едно хвърляне на око по вашите постове в социалните мрежи или при първото лично запознанство.

Вестник „Индипендънт“ изброява 8 най-често срещани грешки и особености, които провокират неприязън в общуването между хората.

1. Вие качвате във "Фейсбук" твърде много снимки. "Хората трудно установяват лични контакти с лица, които постоянно качват свои снимки, с изключение на роднините и най-близките приятели“, твърди изследователят Дейвид Хутън. По думите приятелите не харесват, когато в социалните врежи има твърде много снимки на роднини, а на роднините – твърде много снимки на приятели.

2. Имате твърде много или твърде малко приятели във "Фейсбук".

Експеримент със студенти, които имат по 300 приятели във „Фесбук“, показа, че на студентите са симпатични ползвателите (въображаеми), които също имат около 300 приятели. "Степента на симпатия бе минимална, ако ползвателят има по-малко от 100 приятели или повече от 300.

3. "Скоро след запознанството си започвате да откровеничите за твърде лични неща. От една страна, откровеността е един от най-добрите начини да придобиете приятели. Но психолозите предупреждават: ако вие разказвате на полупознат човек, че вашата сестра, примерно, изневерява на съпруга си, може да се покажете като неуверен в себе си човек.

4. "Задавате въпроси, но нищо не казвате за себе си".

Откровенията трябва да са взаимни, смята психоложката Сюзън Шпрехер. "За да възникне взаимна близост и симпатия, двамата участници в диалога трябва открито да говорят за себе си“, убедени са учените.

5. "Вашето фото в профайла е в прекалено едър план".

Учените са открили: хората от снимки, направени от 45 сантиметра разстояние, изглеждат по-малко надеждни, красиви и компетентни от лицата, заснети от разстояние 135 сантиметра.

6."Вие криете емоциите". Според изследователите хората "вероятно търсят такива, които ще отвърнат с взаимност на чувствата им. Ето защо, ако забележат, че човек крие емоциите си, хората могат да решат, че той не се интересува от това, което съдейства за излияние на чувствата – близкото приятелство, подкрепата и междуличностната хармония".

7. "Държите се твърде алтруистично".

Пред 2010 година в САЩ бе проведен експеримент, в който част от участниците трябвало да се държали алтруистично. Онези от участниците, които не знаели за инсценировката, заявили, че не желаят повече да работят с тези „алтруисти“. „Някои от тях казали, че на техен фон не изглеждат блестящо, други пък заподозрели алтруистите в някакви тайни и користни мотиви“, казва се в статията.

8. "Самокритикувате се за силни качества". По време на експеримент студенти били помолени да посочат как при събеседване за работа ще отговорят на въпроса „Вашият главен недостатък“. Над три четвърти отвърнали: "Перфекционизмът" или "прекомерното усърдие". Но експертите заявиха, че за предпочитане са онези, които честно си признавали: „Понякога организирам работата си не по най-добрия начин“ или „Понякога реагирам твърде бурно“.