Поли Генова спечели наградата Eurostar Awards. Класацията е на интернет платформата "Ойко таймс", която разказва за най-големите поп звезди в Европа. Причината Поли да бъде номинирана е великолепното й представяне като водещ на детската Евровизия. Миналогодишният победител в класацията на сайта е Кончита Вурст - победителят в Евровизия за 2014.

Самата Поли Генова заяви, че е много щастлива от тази голяма награда, която според нея е награда за цялата страна.

Поне 200 милиона души гледаха Поли Генова на 21 ноември по телевизията. Обикновено толкова зрители събира от цял свят детската Евровизия, която тази година - за първи път впрочем бе в София. Тя беше водеща на европейското музикално събитие - говори само на английски, представя децата и пее, защото може.

Когато през лятото се явява пред комисията на кастинг, всички единодушно оценява закачливото  излъчване и са убедени, че то ще привлече децата и тийнейджърите пред екраните. Като чуват английския й и виждат, че умее да се справя и с актьорски задачи - важен елемент от ролята на водещия, категорично решават, че е идеална за детската Евровизия.

Да отидеш на кастинг за водещ точно на това събитие, не става по желание. Комисията сама посочва кой да се яви. “Кастингът беше изцяло на английски – трябваше да се чете на прима виста и да се изиграе сценарий на пълното шоу. Има задачи с актьорско майсторство, импровизации, на които да реагираш. Беше изключително сериозно прослушване, направено от специалисти от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU)”, разказва Поли Генова. Минава доста време, преди да разбере, че ще е водеща на престижния международен конкурс. Но откакто чува новината по телефона, почти няма ден, в който да не се подготвя за важната си роля.

Регламентът на EBU е концертът на детската Евровизия да бъде воден през цялото време на английски, така че зрителите от цял свят да разбират какво се случва на него. За да е перфектна в това, известно време езиков учител

помага на Поли Генова със сценария. “Той ми помага за произношението, за интонацията, за това цялата реч да е на високо ниво”, обяснява Поли.

Но не само защото е певица и владее добре чуждия език Поли е подходяща за водеща на песенния конкурс. Тя е един от малкото хора у нас, които го следят от години, а и са били част от него. Още при първата селекция, която прави страната ни за участие в Евровизия през 2005 г., Поли Генова се включва в нея. Между другото тогава още не е навършила 18 г. и има съмнения дали ще я одобрят да пее в него. И изглежда доста различно – с дълга права руса коса е и много прилича на примата Лили Иванова.

Точно с голямата певица я сравняват и хората около нея по това време. Тогава Поли се качва два пъти на сцената на първата селекция за Евровизия – и като беквокалистка на Владимир Ампов-Графа, който се явява с парчето си “Ако има рай”. “Тогава беше победата на Орлин Павлов и “Каффе”, след която имаше скандали. Свидетел съм на цялата история на конкурса”, усмихва се Генова.

Тя се явява още 3 пъти на националния избор за представител на Евровизия – през 2006 г. с приятелките си от “Бон-Бон” като трио “Мелъди”, и сама през 2009 и 2011 г. На последното си участие грабва всички с “На инат” и отива на полуфиналите на конкурса в Дюселдорф. “Две седмици бяхме в Германия. Репетициите бяха доста тежки – започваха в 7 ч сутринта и завършваха в 12 ч вечерта. До този момент не бях виждала нищо подобно – това беше нещо, до което винаги съм мечтала да се докосна”, спомня си младата певица.

Поли пее от съвсем малка. Родителите й не искат да ходи на детска градина, затова я записват в специализирана школа по английски език. Там те срещат възрастна жена, която дава уроци и по пеене. На последния концерт за завършването на школата тя говори с родителите на Генова и им казва, че детето има потенциала да се занимава с музика. Така започва и пътят и? на певица. Вече минала първи клас, тя става първият член на вокална група “Бон-ІБон”, а после и водещ на едноименното предаване до самото му сваляне от ефира на БНТ. По-късно тя завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков” със специалност “Кларинет”. Решава да следва режисура в НАТФИЗ, но покрай музикалните си участия се отказва и се насочва към кинорежисура в Нов български университет. По времето, когато представя страната ни на Евровизия, започва да обмисля да учи във Великобритания.

“Приеха ме в 5 университета там, но за щастие ме поканиха в журито на първия “Х Фактор”, а после и в още няколко големи проекта на световни марки. Така прецених, че може би това не е моментът да замина. Не съжалявам, защото всичко това ми даде безценна автобиография, която би могла да бъде призната навсякъде по света”, казва Поли.

Засега и у нас й е добре. От няколко години вече е и актриса и в момента участва вече в три мюзикъла. А за да усъвършенства актьорските си заложби, през лятото посещава майсторски клас на Мичъл Мълън – един от преподавателите по актьорска игра в Лондон, в “Ню Бояна филм”.

Когато й остане свободно време, обича да пътува с приятелите, с които е близка от дете. “Останалите неща си идват, когато трябва. Още се радвам на може би най-хубавите си години и на времето, с което разполагам”, усмихва се тя.