25 млн. 660 хил. лв. е събрала "Българската Коледа" за 12 години. Това обяви актьорът Владимир Пенев, водещ на благотворителния концерт в Народния театър. На тържеството навръх Коледа присъстваха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, дипломати и много други поддръжници на благородната инициатива.

Темата на тазгодишното издание, което е под патронажа на Росен Плевнелиев, е "Да помогнем на децата в реанимация".
За 12 години помощ са получили 2292 деца, купена е апаратура за 210 лечебни заведения.

"Тук съм, защото знам какво е а изгубиш дете. Загубих моето дете преди много години, но болката още не си е отишла. Тогава имх чувството, че само на мен се случва това. Сега знам, че и други семейства преминават през този ад. Невидимата болка, за която не говори никой. Невидимата болка, която телевизиите не показват. Невидимата болка, с която все пак някак трябва да се живее. Така разбра, за съжаление, по трудния начин, че едно на-важните неща в живота е не какво си направил за себе си, а на колко хора си помогнал. По-късно се роди дъщеря ми. Тя ме научи, че да имаш дете, не значи, че си родител. Това, което те прави родител, е начинът, по който се грижиш и възпитаваш. Най-важното какъв човек е стане. Тази вечер благодарение на "Българската Коледа" всички ние, родителите, сме длъжни да покажем на нашите деца какво е добро и какво е лошо и как се помага на тези, които изпадат в беда. Тази вечер можем да сътворим добро. Става дума за болни деца. Ако не помогнем днес, утре може да е късно. Един есемес струва малко, но може да промени всичко". Това каза актьорът Любомир Нейков пред препълнения салон на Народния театър и призова всички да пратят есемес на номер 1117 или да се обадят на 0900 11 17.

Специално послание отправи и патриарх Неофит, излъчен на запис. "В тази тиха вечер, когато си спомняме рождението на Господ Исус Христос, пожелавам на всички вас мирът и радостта, които даром се иливат върху нас на празника Рождество Христово, да ни направят щедри и любвебилни. Страднието на всички ближни и особено на децата е изпитание за всички нас, за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме за нашата готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, да отделим от нашето време, сили и средства, за да помогнем на онези, които са в отчаяние и безадеждност", каза патриарх Неофит.

"Фондацията" изпълни култовата песен на Кирил Маричков "Кълна се". Пяха Веселин Маринов, Орлин Горанов, Нина Николина, Поли Генова, Руслан Мъйнов, Орлин Павлов, Когато съм с гръб към вас, значи цяла България вас гледа, пошегува се водещият Владо Пенев с публиката по време на рекламните паузи на концерта, който се излъчи директно по бТВ. На виео беше показа съдбата на деца, спасени в неонатологични отделения и реанимации. Посланието си да се дарява отправиха българи от Лондон и Берлин, како и журналистката Рацила Василев от САЩ.

Концертът завърши с "Хубава си, моя горо", която изправи на крака цялата публика.